Kék hírek, bulvár

2008.08.28. 12:01

Tüntesd el a rendet - megtörjük a csendet

Szerdára virradóra ismét pokoli tivornyát rendezett néhány magából kivetkezett fiatal a félegyházi Kossuth utca mögötti játszótéren.

P. H.

A Kossuth és a Horváth Zoltán utca panelházai közé ékelt játszótér évek óta kedvelt dorbézoló helye egyes félegyházi fiataloknak. Szinte nem telik el úgy hét, hogy egy-egy duhajkodó csoport fel ne verné a környező épületek lakóit. Főleg nyáron, amikor a meleg miatt mindenki nyitott erkélyajtók, ablakok mellett alszik.

Legutóbb keddről szerdára virradó éjjel jelentek meg a duhajok. Az italtól nekibátorodott társaság tagjai nyerítettek, üvöltöttek, gurguláztak, sikítottak, hátborzongatóan félelmetes hangzavart produkálva a tér lombos fái alatt. Egy-két lakásból rájuk szóltak, mire az emberi mivoltukból kivetkezett ifjak förtelmes káromkodással, fenyegetőzéssel válaszoltak. Éjfél körül néhány álmából felvert környékbeli betelefonált a rendőrségre, ám mire a járőrök a helyszínre értek, a fiatalok már odébb álltak. A rendőrök azonban sejtették, hogy a Kossuth utcán már jóval csendesebben elvonuló társaság tagjai űzhették el a játszótér környékének nyugalmát, ezért megállították, és egyenként igazoltatták őket.

Tettenérés és egyéb bizonyíték híján azonban ennél többet nem tehettek, kénytelenek voltak útjukra engedni a meghunyászkodott csendzavarókat - mondta Timafalvi László rendőrkapitány. Az alezredes hozzátette: július eleje óta éjszakánként folyamatosan ellenőrzik a környéket, főleg hétvégén. Gyakran találkoztak fiatalokkal, ám egyetlen egyszer sem sikerült szabálysértésen kapni őket. A duhajkodók messziről kiszúrták a járőrkocsit, s mire a rendőrök kiszálltak az autóból, a korábban üvöltőzők már ma született bárányként viselkedtek, így a járőrök igazoltatáson kívül egyebet nem tehettek.

Timafalvi László leszögezte: a rendőrök kizárólag csak akkor kezdeményezhetnek eljárást, ha tetten érik a rendbontókat, vagy valaki tanúskodik arról, hogy a helyszínen talált fiatalok hangoskodásukkal valóban zavarták a környék nyugalmát. A sajtóban egyre gyakrabban szereplő leszámolások, retorziók miatt azonban ez utóbbit senki sem meri vállalni.

Végezetül a kapitány kijelentette: a konkrét időpontokra időzített ellenőrzéseket a jövőben is folytatják. Ezekről napi rendszerességgel jelentésben számolnak be a járőrök. Amennyiben az intézkedő rendőrök szabálysértésnek, netán bűncselekménynek minősülő rendbontást tapasztalnak, a szükséges intézkedéseket már a helyszínen és maradéktalanul végrehajtják. Ez szabálysértési, de adott esetben büntető feljelentés is lehet.

A hangoskodókat a rendőrök a jogszabályokban meghatározott esetekben, így például akkor állíthatják elő, ha bűncselekmény elkövetése közben érik tetten őket, vagy a szabálysértést a rendőr felszólítása ellenére folytatják, illetve amennyiben nem tudják, vagy nem akarják hitelt érdemlően igazolni magukat. Ez utóbbi két előállítási ok ritkán fordul elő Kiskunfélegyházán – tette hozzá a városi rendőrkapitány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!