Kék hírek, bulvár

2008.08.19. 10:39

Éledeznek a vérszívók - de nincs sok esélyük

Címkék#Baja

Baján az ártérben üdülők bosszúságára és az aggódásra hajlamos, serdülő korú gyermekek szüleinek örömére egyre népesebb szúnyograj köszönti a Sugovica-parti estéket.

Géczy Zsolt

Ám előbbieket nem vigasztalja az utóbbiak viszonylagos öröme. Éppen ezért örömmel fogadják, hogy ma (kedden) vegyszeres támadást intéznek a szúnyoghadak ellen a városban.

Derekas László, a városüzemeltetési osztály munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy legutóbb a halfőző fesztivál előtt kerítettek sort egy alapos gyérítésre. Hozzátette: elképzelhető, hogy a mai napon átfogó akció lesz, azaz földön és levegőből egyaránt irtják a vérszívókat. Főleg a zöldövezetekben lehet szükség a földi irtásra is.

Ami a nyarat illeti, az elmúlt heti panaszok ellenére idén is elégedettek lehetnek a vakációt, illetve a mindennapokat a Duna és a Sugovica partján töltők. Akárcsak tavaly, úgy ebben az esztendőben is elmaradtak a dunai árvizek. Így nem alakultak ki a gemenci erdőben a langymeleg, pangó vizek, melyek igazi szúnyogbölcsőnek számítanak. Ezek az apadást követően is milliárdszámra ontják a rovarokat. Ilyenkor nem csak az ártér állatvilágát és az ottani víkendházakat, illetve az azokban pihenőket, hanem a várost is meglepik a szúnyogok. Egy-egy nyugati széllökéssel, márpedig az uralkodó szélirány észak-nyugati, könnyedén átlendül a folyamon a had, a városlakók bánatára. Mindez megspékelve a Sugó, illetve a Petőfi-sziget amúgy is népes szúnyog táborával, ugyancsak megkeseríti a bajaiak életét.

Idén a legutóbb levonult, hat méter körül tetőző dunai árhullám következtében, az elmúlt héten kezdtek agresszívebben döngicsélni a szúnyogok. A mellékágakból visszahúzódó víz nyomán iszapos, meleg kis pocsolyák maradtak, ezekből kelnek ki a lárvák. Elviselhetetlen helyzetről szó sincs, csupán gyakrabban kell odacsapni. No meg a gyerekek hamarabb hazasétálnak a Türr-kilátótól és a Petőfi-szigetről. Azért a mai gyérítés jót fog tenni a bajaiak lelkének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!