Kék hírek, bulvár

2008.08.26. 10:59

A gyerekek életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt

Bács-Kiskun megyében is útjára indul szeptembertől „Az iskola rendőre” elnevezésű program.

N. N. M.

A kezdeményezés alapvető célja a kisiskolások balesetmentes közlekedésének elősegítése, valamint a bűnmegelőzés a gyermekek körében.

- Balesetek szempontjából köztudottan a gyermek gyalogosok és kerékpárosok a legvédtelenebbek – indokolta az ORFK által országosan kezdeményezett bűnmegelőzési program létjogosultságát Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkaptányság szóvivője. - Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt. Akár gyalogosként vagy kerékpárosként, akár utasként vesznek részt a közlekedésben. A tudatos magatartás kialakításában, a balesetek megelőzésében pedig a felkészítésnek, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek meghatározó szerep kell, hogy jusson.

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Az iskola rendőre az utakon is segít
[/caption]Ezt a célt szolgálja a szeptember 1-től meghirdetett „Az iskola rendőre” program, amely az általános iskolai oktatásra épül. Ugyanakkor elősegíti a rendőrség által a gyermekek körében folytatott baleset- és bűnmegelőzési tevékenységet. A program célja, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy „saját rendőre”, aki közvetlen kapcsolatban tart az intézmény vezetésével, a diákokkal és a szülőkkel is. 

- Az iskola rendőre részt vesz majd a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett, az általános iskolákat érintő kampányokban. Ősztől pedig a kollégáival segíti a reggeli forgalmat az iskolák környékén – sorolta a feladatokat Mihályné. - Segítséget nyújt a baleset- és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, a KRESZ- és a DADA (Dohányzás, Alkohol, Drog, AIDS) oktatás koordinálásában.

Évente egy alkalommal osztályfőnöki óra keretében előadást tart majd a tanulóknak a baleset- és bűnmegelőzés témakörében. Valamint részt vesz majd az iskola tanórán kívüli szabadidős és egyéb programjaiban is.
        

Már az ünnepélyes tanévnyitókon is ott lesznek

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon már kijelölték azokat a rendőröket, akik iskolakezdéstől „patronálják” az iskolákat. Az „iskola-rendőrök” a következő napokban, de még a tanévnyitók előtt veszik fel a kapcsolatot az igazgatókkal, és várhatóan már az ünnepélyes tanévnyitókon is ott lesznek, hogy megismerjék őket a gyerekek, valamint a szülők.



Az iskola rendőre az utakon is segít -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!