Kék hírek, bulvár

2008.07.07. 14:15

Vádlottak padján a kunbajai polgármester: megkezdődött a „szemétper” - Képgalériával

Megkezdődött a Kecskeméti Városi Bíróságon a németországi szemétimport ügyében indított büntetőper, amelyben 17 személyt vádol a hulladékgazdálkodás rendjének megsértésével, valamint magánokirat hamisítással a Kecskeméti Városi Ügyészség.

Noszlopy

A vádirat szerint a vádlottak 2006 végén mintegy 3500 tonna bálázott háztartási hulladékot importáltak Németországból Magyarországra, ahol aztán különböző - elsősorban Bács-Kiskun megyei - telephelyeken rakták le azt. A dr. Lehoczky Zoltán bíró által tárgyalt büntetőper ma (hétfő) reggel a vádirat ismertetésével és az elsőrendű vádlott kunbajai polgármester, Halász István meghallgatásával indult.
        
Öt vádlott egyébként nem jelent meg a bíróságon: távollétüket egy részük – illetve ügyvédeik - különböző indokokkal magyarázták. Volt, aki orvosi, pszichiátriai kezeléssel, más viszont azzal, hogy eltévesztette a tárgyalás napját. A vádirat felolvasása közben a harmadrendű vádlott, P. Ferenc rosszul lett, ezért rövid időre el kellett hagynia a tárgyalótermet. A vádlottak nem járultak hozzá ahhoz, hogy a tárgyaláson készült felvételeken felismerhetőek legyenek. (Halász bíróságra érkezésénél azonban - mivel közszereplő – nem kellett alkalmaznunk ezt a megszorítást.)
          
Az elsőrendű polgármester egyelőre nem kívánt vallomást tenni, ezért a nyomozók előtt tett vallomásait olvasták fel. Ezekben Halász azt állítja, hogy felesége kunbajai cége nem szemetet, hanem műanyaggyártáshoz szükséges kevert ipari alapanyagot importált. Amikor megtudta, hogy nyomoz az ügyben cégük ellen a rendőrség, akkor két szakértőt is megkért arra, hogy vizsgálják meg a Kunbaján tárolt bálákat. A szakértők – állítja Halász – őt igazolták. A Halász házaspár vállalkozása ipari alapanyagként kezelte a szemetet, majd kinyerve ebből a felhasználható műanyagot, a maradékot a vaskúti szeméttelepre szállították.
         
Az ügyet a bíróság várhatóan mintegy 25 tárgyalási napon keresztül tárgyalja majd. Ítélet legkorábban a jövő év elején várható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!