Bács-Kiskun

2023.09.02. 19:45

Továbbra is drágán juthatunk albérlethez

Kihirdették az egyetemi ponthatárokat, ezzel együtt pedig megkezdődött az országos albérletvadászat. A szükségesnél kevesebb a kiadásra váró lakás, ez pedig az árakban is tükröződik. Nézzük, mit, hol, mennyiért kínálnak augusztusban a főbérlők

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Nagy Balázs

Idén több mint 126 ezren jelentkeztek valamelyik hazai főiskola vagy egyetem képzésére, ebből 95 ezret fel is vettek; a legnagyobb budapesti egyetemek mellett a vidéki fellegvárakba is minden korábbinál több hallgató érkezik.

Albérletkeresésnél évek óta azt az általános trendet érdemes figyelembe venni, hogy kevesebb a kínálat, mint a kereslet, ez pedig az árakban is megmutatkozik, főleg a nyár második felében, ponthatárhúzás után. Persze mozgolódás egész évben van: a nagyobb roham rendszerint a második szemeszter végénél indul be, illetve januárban, amikor a külföldi Erasmusos diákok igyekeznek szobát találni maguknak az őket fogadó egyetem környékén.

Az Ingatlanbazáron böngészve látható, hogy Kecskeméten 80–90 ezer forintért vehető ki az igényesen berendezett egyszobás lakás; a kétszobás, kevésbé szépen felszerelt, erkélyes ingatlan havonta 100 ezerért bérelhető, míg Szegeden belvárosi, 50 négyzetméteres, másfél szobás lakást 120 ezer forintért hirdetnek. A debreceni Nagyerdőben a kétszobás, igényesen berendezett albérletért 160 ezer forintot kérnek, a kevésbé modern lakás ugyanitt 150 ezer forint. 

A pécsi egyetemi városrészben a kétszobás lakás havi 100 ezerét várja új lakóját, és ez olcsónak számít. Ugyanitt a háromszobás már 200 ezer forintba kerül, de a kétszobások zöme 120 ezer forint felett található. Sopronban mintha jobban ki kellene nyitni a pénztárcát a diákoknak (vagy szüleiknek). Kétszobás lakás 300 ezerért és 180 ezerért is bérelhető. Sopronban mintha jobban ki kellene nyitni a pénztárcát a diákoknak (vagy szüleiknek). Kétszobás lakás 300 ezerért és 180 ezerért is bérelhető.

Budapesten az I. kerületben 200–230 ezer forintot a garzonért és a 2 + 1 szobásért is kérhetnek. Újlipótvárosban az 1 + 2-es havi 240 ezer forint. A VIII. kerületben a kétszobás 180 ezer forint, a XI. kerületben az ugyancsak kétszobásat 275 ezerért hirdetik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!