Hírek

2016.12.30. 11:45

Merre tart 2017-ben Jobbik?

Sokan szeretnék tudni: összefog-e hivatalosan is a baloldallal az egykori szélsőjobboldali párt?

BAMA

Amit egyetlen politikai elemző sem tudott volna elképzelni egy évvel ezelőtt, az 2016 végére megvalósult, vagyis révbe ért a korábban szélsőjobboldali Jobbik és a balliberális pártok „nagy találkozása”.

Az elmúlt hónapokban szinte teljesen megszűntek a konfrontációk a Jobbik és a baloldali pártok között, szerda este pedig a szocialisták egykori miniszterelnöke, Medgyessy Péter is azt szorgalmazta: nem lehet finnyáskodni, össze kell fogni a Jobbikkal Orbán Viktor mielőbbi leváltása érdekében. Medgyessy Péter szerint az ellenzéki pártoknak el kell dönteniük, hogy a parlamenti helyük bebiztosítása, vagy a szekértáborok feletti összefogás élvez-e elsőbbséget.

A Jobbikkal való esetleges együttműködést Gyurcsány Ferenc is meglebegtette a közelmúltban, mint fogalmazott: „már nem tudom kizárni, hogy lesz majd olyan jelentős nyomás a szavazópolgárok részéről, hogy a kétharmados törvények lebontása érdekében összefogjanak a mostani kormányzaton kívüli erők”.

Néhány hónapja több korábbi SZDSZ-es értelmiségi is az összefogást szorgalmazta, például Kőszeg Ferenc egy elemzésében úgy érvelt: „Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből.”

A korábbi években a Jobbik volt a legtöbbet támadott párt a baloldal részéről. Az ellenzéki politikusok számtalanszor pont a Fideszt vádolták azzal, hogy összejátszik a Jobbikkal és a szélsőségekkel, ez pedig rontja az országimázst Európában. A szocialisták egy éve még azon az állásponton voltak, hogy „a külföldről pénzelt Jobbik nem nemzeti, nem demokratikus és nem ellenzéki (...) és a Fidesz kétharmados többségét biztosítja. A Jobbik összejátszik az embereket eláruló miniszterelnök pártjával”. Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció alig több, mint egy évvel ezelőtt a migránsokkal kapcsolatban „az Orbán kormány idegengyűlölő és embertelen menekültpolitikáját” bírálta, azt hangoztatva, hogy a Fidesz „számos önkormányzatban és az országos politikában is összejátszik a Jobbikkal”.

Egy év alatt viszont nagyot fordult a világ és a különböző politikai érdekszövetségek szekérrúdja, idén novemberben már közös platformra kerültek a baloldali pártok a korábban gyűlölt Jobbikkal. A parlamentben közösen akadályozták meg azt az alkotmánymódosítást, amely megtiltotta volna a migránsok Magyarországra való betelepítését. Vona Gábor lépése a Jobbik értelmiségi holdudvarában is kiverte a biztosítékot, olyan személyek kritizálták az elnököt, mint Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, Raffay Ernő történész, volt honvédelmi államtitkár, Tóth Gy. László politológus, Vincze Gábor történész vagy Borbély Zsolt Attila erdélyi közíró. A politológus azt mondta: „egyértelműen a nemzeti érdekek ellen cselekedtek, és úgy gondolom, szellemi holdudvaruknak is csalódást okoztak”. Vona Gábor az értelmiségi kritikákra reagálva a Hír TV-ben azt állította, az érintett személyek felhívták őt, és elnézést kértek tőle, ugyanis megmásították a szavaikat, nem szerettek volna Jobbik-ellenes színben feltűnni. Később kiderült, a Jobbik elnöke nem mondott igazat, sőt meghazudtolta az értelmiségi holdudvar tagjait. Ők kivétel nélkül ugyanis megerősítették korábbi nyilatkozataikat és leszögezték, eszük ágában sem volt telefonon elnézést kérni Vona Gábortól.

Vona Gábor és a zsidók

Igazi meglepetést keltett a napokban az, hogy a Jobbik vezetői levélben üdvözölték a magyarországi zsidóságot hanuka alkalmából. Köves Slomó rabbi válaszlevelében azt javasolta, hogy ezt a gesztust inkább azokon a fórumokon demonstrálják, ahol eddig a sötétséget terjesztették a fény helyett.

Néhány éve egy tüntetésen Vona Gábor még azt hangoztatta, hogy „Magyarország Európa Palesztinája”. Egy felszólalásában követelte, hogy „leltározni kell az izraeli tőkét, ami Magyarországon van és közzé kell tenni”. Továbbá azt is kifejtette, hogy „mivel Izrael terrorállam, ezrét a politikusokat át kell világítani, ki izraeli állampolgár is. Magyarországon izraeli állampolgár képviselő ne lehessen!”

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik