Hírek

2014.11.05. 15:10

USA-kitiltás: Az amerikai ügyvivőt is meghallgatná a nemzetbiztonsági bizottság

Az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, André Goodfriendet is meghallgatná az Egyesült Államok által elrendelt magyar állampolgárokat érintő beutazási tilalom ügyében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága - mondta Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke a szerdai bizottsági ülés után újságíróknak.

MTI, index.hu

Hozzátette: a kormánypárti javaslat nyomán Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke felkeresi az ügyvivőt, s a tervek szerint meghívják a bizottság jövő heti zárt ülésére. 

Németh Szilárd felidézte, hogy szerdán a Magyar Nemzetben megjelent interjúban Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökével elismerte érintettségét. Ebben - mint kiemelte - Vida Ildikó azt közölte: a levélben, amelyet kapott semmilyen konkrétum nem szerepelt kitiltásával kapcsolatban. Ezzel egy időben a Népszabadságban André Goodfrienddel jelent meg írás, amelyben az ügyvivő továbbra is azt állította konkrét bizonyítékok alapján hozta meg az Egyesült Államok a döntését.

Németh Szilárd szerint annak kellene nyilatkoznia, aki konkrét információkkal rendelkezik az ügyben, s ez az amerikai ügyvivő - mondta a politikus.

A korábbi rezsibiztos, Németh Szilárd szerint ráadásul zárt ülésre lesz szükség, mert csak így lehet az ügyet megfelelően tisztázni - tudósít az index.hu. A kérdésre, hogy meg akarják-e hallgatni a kitiltott Vida Ildikó NAV-elnököt is, a politikus nemmel válaszolt, szerinte ugyanis míg Vida a Magyar Nemzetnek adott interjújában leszögezte, nem tudja, mi az oka a kitiltásának, addig André Goodfriend folyton azt állítja, hogy az USA-nak megvannak az adatai a kitiltottakról.

A testület kormánypárti többsége nem szavazta meg, hogy tárgysorozatba vegyék Szelényi Zsuzsanna, független országgyűlési képviselő (Együtt-PM) azon javaslatát, amelynek lényege, hogy a köztisztviselők kötelesek legyenek jelenteni, ha korrupciós ügyben érintetté válnak. Az MTI tudósítása szerint Németh Szilárd ezt azzal magyarázta, hogy az Egyesült Államokba való beutazási tilalom ügyének tanulságai alapján maga a kormány fog a jövő héten javaslatot benyújtani az Országgyűlésnek, amely arról sürgősségi eljárással dönthet. A javaslat részleteiről a politikus nem tudott nyilatkozni.

Molnár Zsolt az ülés után sajnálatosnak nevezte, hogy nem támogatták a javaslatot, ahogy azt is, hogy meghívása ellenére Vida Ildikó, a NAV elnöke nem jelent meg a bizottság ülésén.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai zárt ülésén az Egyesült Államokból való kitiltások ügyében Tasnádi László, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a Nemzeti Védelmi Szolgálat valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai tájékoztatták a testület tagjait.

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese a bizottsági ülésről távozva nem kívánt nyilatkozni a sajtónak, annyit közölt: ő nincs rajta az Egyesült Államokból kitiltottak listáján.

Molnár Zsolt azt mondta: új információt nem tudtak meg az ügyben. Mint fogalmazott: "továbbra is a sötétben tapogatózás, az elhallgatás zajlik". Hozzátette, bár a testület kormánypárti többsége megszavazta, hogy meghívják az amerikai ügyvivőt, nem ért azzal egyet, hogy egy bizottsági határozattal döntsenek erről. A testület elnöke azt mondta: tájékoztatja az amerikai ügyvivőt a meghívásról, s ha élni kíván a lehetőséggel, megjelenik.

A korábbi rezsibiztos, Németh Szilárd szerint ráadásul zárt ülésre lesz szükség, mert csak így lehet az ügyet megfelelően tisztázni. A kérdésre, hogy meg akarják-e hallgatni a kitiltott Vida Ildikó NAV-elnököt is, a politikus nemmel válaszolt, szerinte ugyanis míg Vida a Magyar Nemzetnek adott interjújában leszögezte, nem tudja, mi az oka a kitiltásának, addig André Goodfriend folyton azt állítja, hogy az USA-nak megvannak az adatai a kitiltottakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!