Hírek

2014.07.04. 13:58

Sírnak-e majd a brazilok?

Az esélyesebbnek a német és a brazil válogatott számít, de a franciák és a kolumbiaiak nagyon bizakodnak. Mi mást tehetnének egy világbajnoki negyeddöntő előtt?!

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Francia–német. Valószínűleg sokan vizionáltak ilyen párharcot ezen az ágon a negyeddöntőre, s a két válogatott, ha nem is könnyedén, de elverekedte magát idáig.

Egynek pedig értelemszerűen véget ér itt a világbajnokság – az erőviszonyok alapján hajlunk arra, hogy Didier De­schamps együttese búcsúzik. A német csapat erősebbnek tűnik, több a húzóember a keretben, talán precízebb is a gépezet, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy Algéria ellen csak fenéken csúszva jött össze a továbbjutás. Persze a franciák is megszenvedtek Nigériával, mindkét gólt a hajrában szerezték, s Bixente Lizarazu, a korábbi kiváló válogatott játékos úgy érzi, a németek ellen könnyebb dolga lesz hazájának. Az RTL szakértőjeként dolgozó egykori balhátvéd szerint a Nationalelf a világbajnokság egyik esélyese, s ez a meccs bónusznak számít a franciák számára. Úgy véli, Didier Deschamps szövetségi kapitánynak érdemes volna kihagynia Olivier Giroud-t a kezdőből, és a Karim Benzema, Antoine Griezmann duónak kellene bizalmat szavaznia.

Hogy kik kerülnek a kezdőbe az egyik és a másik oldalon, majd kiderül. Az biztos, hogy Bastian Schweinsteiger és Mats Hummels is pályára léphet a német válogatottban: előbbi erős görcsöt kapott a nyolcaddöntőben, utóbbi megfázás miatt nem játszhatott Algéria ellen.

Kétségtelen, hogy sokakat érdekel majd ez a 18 órakor kezdődő mérkőzés, de az esti negyeddöntőre talán még többen lesznek kíváncsiak. Ekkor ugyanis a házigazda brazilokon van a sor, akikre nem akármilyen feladat vár: a brillírozó Kolumbiát kell eltakarítaniuk az útból. Mindenki úgy véli, hogy ez nem lesz könnyű. Sőt, Faustino Asprilla szerint nem is ez fog történni.

– Brazília nem játszik jól, de mégiscsak Brazília. Ötszörös világbajnok, és ráadásul most otthon van. Nehéz lesz, de a színvonal, amelyen eddig a kolumbiai csapat teljesített, további álmodozásra ad alapot – mondta a korábbi kolumbiai válogatott labdarúgó, hozzátéve, ha honfitársai ugyanúgy mennek ki a pályára, mint a három győztes csoportmeccsen, majd az Uruguay elleni, 2-0-ra megnyert nyolcaddöntőben, akkor könnyedén „elintézhetik” Brazíliát.

Miután a Chile elleni tizenegyespárbajt követően több brazil játékos is elsírta magát, a brazil médiában úgy vélték, a rájuk nehezedő hatalmas teher alatt láthatóan kis híján (vagy ténylegesen) összeroppannak a futballisták. Neymar viszont állítja, nincs gond a csapat lelkiállapotával.

– Érzelmekkel teli nyolcaddöntőn vagyunk túl, de nem hiszem, hogy a csapatnak emocionális problémái lennének, mint ezt egyesek állítják. Kitörtek belőlünk az érzelmek a végjátékban, többen elsírtuk magunkat, de ez természetes ilyenkor. Megrendültünk, de ez nem jelenti azt, hogy összeroppantunk – mondta a brazilok legnagyobb kedvence.

Ma éjjel kiderül, ismét elsírják-e magukat, és ha igen, akkor miért.

A MAI PROGRAM:
- Franciaország–Németország (18.00, Rio de Janeiro)
- Brazília–Kolumbia (22.00, Fortaleza).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!