Hírek

2014.02.24. 10:00

Hitel vagy lízing?

A hitel- és lízingkonstrukciók egyaránt alkalmasak tervezett beruházásaink megvalósításához, ám felépítésükben komoly különbségek mutatkoznak. Ezeket a különbségeket érdemes mérlegelni, mielőtt döntenénk.

BAMA

A nagyobb beruházások – gépjármű- vagy lakásvásárlás – előtt gyakran merül fel a kérdés, hogy milyen konstrukciót válasszunk a finanszírozáshoz. Mind a gépjármű-, mind a lakásvásárlásnál reális alternatíva lehet a lízing mint finanszírozási forma, ám ahhoz, hogy jól döntsünk, tisztában kell lennünk a hitel és a lízing közötti különbségekkel.

A lízingszerződés alapján a lízingbe adó (bank vagy pénzügyi vállalkozás) a lízingtárgyat (lakás, gépjármű) lízingdíj fizetése ellenében a szerződésben meghatározott időtartamra a lízingbe vevő (fogyasztó) használatába adja. Fontos jellemzője a konstrukciónak, hogy a lízingvevő nem szerzi meg a lízingtárgy tulajdonjogát, azt csak használhatja. A lízingtárgyon az ügyfél csak az összes lízingdíj megfizetését követően szerezhet tulajdonjogot.

Összehasonlításképpen: ha például lakást vásárolunk, és ahhoz hitelt veszünk fel, a lakás a vásárlás után a tulajdonunkba kerül.  A vételár egy részét a bank meghitelezi, és mi a banknak törlesztjük a hitelt.

Lízingnél a bank - vagy lízingcég - megvásárolja a lakást/autót (az az ő tulajdonába kerül), mi használhatjuk, amiért díjat fizetünk, és amikor az összes lízingdíjat megfizettük, a lakás/autó a tulajdonunkba kerülhet.

A rendszeresen (havonta) fizetendő lízingdíj is tőkerészből és kamatrészből áll. A lízingkonstrukció is lehet forint vagy deviza alapú, ám a deviza alapú konstrukciók igénylésének a hitelhez hasonlóan szigorú, szabályozásban előírt feltételei vannak.

Fontos tudni, hogy ha gépjárművet, ingatlant vagy egyéb tartós fogyasztási cikket lízingelnénk, a finanszírozónak hasonlóan gondosan kell eljárnia, mintha hitelt vennénk fel.  Így a bank ugyanúgy köteles felmérni a hitelképességünket, ugyanúgy rendelkeznünk kell önerővel (hiszen a forint alapú ingatlanlízingnél a lízing értéke nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80 százalékát). A pénzügyi szolgáltató csak meghatározott feltételek esetén módosíthatja egyoldalúan a díjakat, díjmódosításkor pedig megillet bennünket a díjmentes felmondás lehetősége.

Melyek az előnyei a lízingfinanszírozásnak a hitelhez képest?

„A hitelkonstrukciókhoz képest a pénzügyi lízing általában gyorsabb és rugalmasabb ügyintézéssel igényelhető, és alacsonyabb önrész szükséges hozzá” - mondta Révész Tamás, a Budapest Autófinanszírozási Zrt. vezérigazgatója. Fontos különbség - tette hozzá -, hogy a futamidő letelte előtt a lízingtárgy a lízingbeadó - azaz a lízingcég vagy a bank - tulajdonában van. Ebből következik, hogy ha ez idő alatt végrehajtás indul a lízingbevevő ellen, a lízingtárgy nem lehet annak tárgya. Anyagi lehetőségeink mérlegelésével alaposan tájékozódjunk a különböző célokra elérhető finanszírozási lehetőségekről, és ezek ismeretében válasszuk ki azt a megoldást, amely számunkra a legmegfelelőbb. Ha például autóvásárlást tervezünk, jó, ha tudjuk, hogy egyes bankok fiókjaikban is igényelhetünk gépjármű-finanszírozást, amely amellett, hogy olcsóbb is lehet, olyan extra szolgáltatásokat is kínálhat, mint a beépített casco, használtautó vásárlásakor az ingyenes állapotfelmérés, vagy kedvezményes gumiabroncs vásárlási lehetőség - hívta fel a figyelmet a szakember.

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!