Hírek

2014.01.10. 10:13

Mi garantálja a megtakarításaink biztonságát?

A megtakarításoknál kiemelt kérdés, hogy az elhelyezett pénz biztonságban legyen. Ez viszont nem csak a befektetőnek, hanem a pénzt kezelő intézménynek és az egész pénzügyi szolgáltató szektornak is alapvető érdeke. A betétek és a befektetések védelméről az intézmények által működtetett két alap, és az állam is gondoskodik.

BAMA

A bankrendszer egészének elemi érdeke, hogy a betétesek pénze biztonságban legyen. Ha valamelyik hitelintézet nem tudna eleget tenni a betétesekkel szembeni kötelezettségének, helyette az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) kell helyt állnia. Az Alap feladata a betétek védelme érdekében szükség esetén megelőző intézkedések meghozatala, kártalanítás, valamint a betétesek tájékoztatása.

Az alapba, amelynek bevétele a tagok - pénzintézetek - befizetéséből származik, minden hitelintézet köteles belépni, tagjává válni. Az OBA a kártalanításra jogosult személy részére a befagyott betét tőke- és kamatösszegét személyenként és hitelintézetenként összevontan a jogszabályban meghatározott összeghatárig fizeti ki kártalanításként, amelynek jelenlegi mértéke 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg. Az OBA a 100 ezer eurót a kártalanítás napját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon átszámítja forintra, és a betét után az így kapott forint összegig fizet kártalanítást. Például 300 forintos euróárfolyamnál a kártalanítás maximális összege 30 millió forint. Az Alap nemcsak a lekötött betéteket, hanem a folyószámlán lévő pénzt is biztosítja. Az értékpapír-befektetéseknél - szintén a szolgáltatók által működtetett - Befektető-védelmi Alap (BEVA) áll helyt, ha egy szolgáltató fizetésképtelenné válik. Itt a meghatározott maximális összeg 20 ezer euró.

Az állampapír befektetéseknél pedig állami garancia garantálja a biztonságot. Az állampapírokat a központi költségvetés adósságának fedezésére bocsátják ki.  Mivel pedig az állampapírok adósa maga az állam, az állampapírba helyezett megtakarítások visszafizetését az állam garantálja.

Hogyan védi a szabályozás a betéteket és más megtakarításokat?

A banki betétesek megtakarításait a betétbiztosítás védi. Ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt, az ott lévő bankbetét nem vehető fel, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül az ügyfél részére – betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig – kártalanítást fizet – tudtuk meg Kuhárszki Andrástól, az OTP Bank Lakossági Bankszámla és Betét Főosztály igazgatójától. Kuhárszki András hozzátette: az OBA mintájára létrehozták a befektető védelmi intézményét is. A Befektető-védelmi Alap (BEVA) - személyenként és hitelintézetenként legfeljebb 20 ezer euró összeghatárig - kártalanítást fizet, ha a bank fedezet hiányában nem képes visszafizetni az ügyfélt illető értékpapírokat, illetve pénzeszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!