Hírek

2013.12.11. 10:42

Nyomozást rendelt el az NNI

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársának feljelentése nyomán hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerdán az MTI megkeresésére.

MTI

Mint írták: a Fővárosi Főügyészséghez november 13-án érkezett feljelentés az üggyel kapcsolatban. A főügyészség a feljelentés kiegészítését rendelte el és az eljárás lefolytatására a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályát jelölte ki. Majd az országos rendőr-főkapitány 2013. november 27-én a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ügyet.
Az eljáró szerv hétfőn hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást - tették hozzá, megerősítve ezzel a Népszabadság szerdai számában megjelent értesülést.

Horváth András, a NAV volt munkatársa november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, Molnár Zsolt kezdeményezte, hogy a testület kedden hallgassa meg Horváth Andrást, valamint több állami szerv képviselőjét, köztük Varga Árpádot, a NAV elnökhelyettesét, Papp Károly országos rendőrfőkapitányt és Göbölös Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját. A testület kormánypárti tagjainak javaslatára azonban levették a napirendről az áfacsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat.
Horváth András az ülést megelőzően újságíróknak kiemelte: a feljelentésében is leírta, hogy vannak bizonyítékai, emellett kétszáz oldalt csatolt mellékletként, amelyek szerinte alátámasztják a hivatali visszaélés tényállását.

Schiffer Andrással és Ángyán Józseffel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón Szél Bernadett kedden bejelentette: a szocialista parlamenti képviselők szignóival összegyűlt a szükséges 78 aláírás, ezért az LMP határozati javaslatban kezdeményezte, hogy alakuljon meg a feltételezett áfacsalásokat feltáró parlamenti vizsgálóbizottság.
A Fidesz korábban jelezte, az adócsalási vád ügyében az igazság kiderítése és az esetleges bűncselekmények megállapítása az ügyészségre tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!