Hírek

2013.09.16. 16:33

A netezők többsége elégedett a banki szolgáltatásokkal

Az internetet használó magyarok többsége, 66 százaléka elégedett a Magyarországon működő bankok által nyújtott szolgáltatásokkal, közülük 3 százalék teljes mértékben - derül ki a bankmonitor.hu közvélemény-kutatásából, amelynek eredményét hétfőn juttatták el az MTI-hez.

MTI

A Trend International közreműködésével végzett online felmérés szerint saját bankjukkal még inkább elégedettek a válaszadók. Az ezer fő megkérdezésén alapuló, az internetet használó lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatás során 19 százalék válaszolta azt, hogy teljesen elégedett, további 65 százalék pedig többnyire elégedett a szolgáltatásokkal.

Az elégedettséget mutatja, hogy a megkérdezettek 62 százaléka egyértelműen ajánlaná saját banki szolgáltatóját rokonainak, barátainak. A felmérés szerint a banki szolgáltatásokkal csupán a megkérdezettek 7 százaléka teljesen elégedetlen, 28 százalékuk többnyire elégedetlen. A saját bank esetében 3 százalék, illetve 13 százalék ez az érték.

Arra a kérdésre, hogy mitől korrekt egy bank, a legtöbben azt válaszolták: attól, hogy alacsony költségeket számol fel. A második helyen a biztonságot jelölték meg, illetve majdnem ennyire fontosnak tartották, hogy a pénzintézet minden költségre és kockázatra felhívja a figyelmet. A legkevésbé fontos jellemzőként a rugalmasságot, illetve a termékek egyszerűségét jelölték meg a felsorolt 9 kritérium közül.

A válaszadók 60 százaléka annak ellenére sem tartja magasnak a felszámított szolgáltatási költségeket, hogy ezekkel az elmúlt időszakban igen sokat foglalkozott a média. Hat százalékuk kifejezetten olcsóként jellemezte a szolgáltatásokat, 20 százalék szerint inkább olcsó, 34 százalék szerint pedig többnyire elfogadható ezek ára.
Csupán 24 százalékuk mondta azt, hogy túlzott költségekkel találkozott, illetve 15 százalék tartja a szolgáltatást drágának. A többiek a "nem tudom" választ jelölték meg.

A kutatás második része azt vizsgálta, miként értékeli a lakosság a bankok gazdaságban betöltött szerepét.
A megkérdezettek többsége a pénzintézetekre a gazdasági élet szerves részeként tekint, vagyis közel 70 százalékuk úgy gondolja, hogy a bankok tevékenysége elengedhetetlen a modern gazdaság és társadalom működéséhez.
Hasonlóan vélekednek a hitelezés fontosságáról is; minden második válaszadó szerint a gazdasági növekedés elképzelhetetlen a hitelezés beindulása nélkül.

Arra is kíváncsiak voltak, hogy az átlagember miként ítéli meg az ország vezetése és a bankok közötti viszonyt. A válaszadók 62 százaléka azt a választ jelölte meg, hogy "egészségtelen, sokkal kiegyensúlyozottabb kapcsolatra lenne szükség". A megkérdezettek 37 százaléka gondolta úgy, hogy "vannak vitás kérdések, de a viták normál keretben folynak", illetve mindössze egy százalék foglalta el a "kiegyensúlyozott a kapcsolat" álláspontot.

A felmérés egyik legmeglepőbb eredménye, hogy a fizetési nehézségekkel bírók 63 százaléka is kiegyensúlyozottabb kapcsolatot tartana szükségesnek - derül ki az augusztus 26. és 30. között készített, 1038 ember online megkérdezésén alapuló felmérésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!