Hírek

2013.08.27. 15:57

Megkezdődött Eva Rezeskova büntetőpere

Tagadta bűnösségét, és nem tett vallomást a Budapest Környéki Törvényszék épületében kedden megkezdődött büntetőperben Eva R. szlovák állampolgár, aki a vád szerint ittas állapotban, autójával a megengedett sebességet jelentősen túllépve négy halálos áldozatot követelő közlekedési balesetet okozott egy évvel ezelőtt az M3-as autópályán.

BAMA

Az ügyészség szerint 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán X5-ös BMW-jét vezető vádlott már mintegy 10 kilométerrel a baleset helyszíne előtt "közlekedési veszélyhelyzetbe" került. Amikor ugyanis a sértettek Fiat Puntója megelőzte, a szlovák nő nagy sebességgel utánament, hosszan rávillogott a járműre, majd elhaladva mellette annyira "ráhúzta-rákormányozta" BMW-jét, hogy a sértettek kénytelenek voltak sávot változtatni.

Ezután a vádlott a leállósávban haladt tovább, így a sértettek autója újra megelőzte. A nő azonban hamarosan felgyorsított, néhány kilométerrel odébb ismét a sértettek mögött haladt, és mintegy 170 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant a megfelelően kivilágított, jól látható, mintegy 110 kilométeres sebességgel haladó Fiatba. Az ügyészség szerint az ütközés oka, hogy a vádlott túl gyorsan hajtott és közepes fokban ittas volt.

A vétlen jármű az ütközés után azonnal kigyulladt, és nekicsapódott egy a külső sávban haladó tehergépkocsinak, majd a belső szalagkorlátnak. A Fiatban ülő két házaspár három tagja a helyszínen a lángok közt vesztette életét, a negyedik súlyos égési sérülései ellenére ki tudott mászni az autóból, a baleset után két nappal kórházban halt meg. A balesetben a luxusterepjáró is felborult, a vádlott könnyebb sérüléseket szenvedett.

A vádbeli, több ember halálát okozó, ittas járművezetés és közúti veszélyeztetés miatt tízéves szabadságvesztés is kiszabható.

A nyomozás során felvetődött, hogy a vétkes sofőr az alkohol mellett esetleg kábítószert is fogyasztott, mivel vérében ópiátszármazékot találtak. Ezt a nő köhögéscsillapító gyógyszer bevételével magyarázta, és ezt a lehetőséget a szakértő sem zárta ki.

A keddi tárgyaláson az egy éve előzetes letartóztatásban lévő, 36 éves nő nem kívánt vallomást tenni, a meghallgatott tanúkra sem tett észrevételt, csak annyit mondott, hogy nem érzi magát bűnösnek. Elhangzott, hogy legmagasabb iskolai végzettsége érettségi, Kassán él, elvált, két gyermekét nevelte, havi jövedelme cégvezetőként 2500-3000 euró volt.

Eva R. a tárgyaláson ismertetett korábbi vallomásában azt közölte, hogy nem volt ittas, a baleset bekövetkeztekor kamionokat előzött, és azok közül hirtelen, irányjelzés nélkül vágott elé a sértettek autója, így már nem kerülhette el a balesetet. Miután felborult az autója, pánikba esett és gyorsan ivott, de amikor megérezte, hogy az alkohol, abbahagyta. A vádlott korábbi vallomásában hangsúlyozta, hogy sajnálja az áldozatokat, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Kedden meghallgatták tanúként annak a pótkocsis teherautónak a vezetőjét és kísérőjét, amelynek nekiütközött a sértettek autója azután, hogy a vádlott belerohant, továbbá egy másik arra haladó sofőrt, azt a rendőr járőrt, aki elsőként érkezett a helyszínre és az áldozatok hozzátartozóit.

A pótkocsis teherautóban ülők elmondták: érezték, ahogy járművüknek csapódott egy autó, mire lassítottak, majd látták, ahogy a lángba borult Fiat és a felborult BMW roncsai elszáguldanak mellettük. Mikor kiszálltak, a BMW mellett álló nő akcentussal, de magyarul kommunikált, vizet kért, alkoholos befolyásoltságot ezek a tanúk nem éreztek rajta.

A tanúk elmondták azt is, a lángoló Fiatból kimászó asszony mondta, hogy még hárman vannak az autóban, és egyre azt hajtogatta, miért nem halt meg ő is.

A tanúként meghallgatott rendőr járőr elmondta, hogy a vádlott ittas ember benyomását keltette, érződött rajta az alkoholszag, a szeme ki volt tágulva, bizonytalanul járt. A járőr megszondáztatta a nőt, a műszer egyértelműen jelezte, hogy ittas, ezért megbilincselte és kórházba vitte a nőt, hogy véralkohol-vizsgálatot végezzenek.

A rendőr tanúvallomása szerint a baleset után közvetlenül a nő azt mondta: elaludt a volánnál, ezért következhetett be a baleset.

Hantos Ádám, a sértettek jogi képviselője a tárgyalás szünetében újságírók kérdéseire válaszolva elmondta: orvos szakértői kérdés annak megállapítása, hogy a nő a baleset előtt vagy után ivott, azt viszont tanúk bizonyítják, hogy már a baleset előtti percekben is erőszakosan, másokat veszélyeztetve közlekedett. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy ha a büntetőperben jogerősen kimondják a szlovák nő bűnösségét, akkor ügyfelei polgári pert indíthatnak kártérítésért.

Szlovák bulvárlapok szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja, Eva Varholíková Rezesová. Testvére a szlovák sajtó által multimilliomosnak tartott Július Rezes kassai vállalkozó, aki korábban a kassai vasmű igazgatótanácsának elnöke volt. Mindketten annak az Alexander Rezesnek a gyermekei, aki a 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, valamint a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, és tulajdonában volt az óriásvállalat részvényeinek csaknem fele.

A 2002-ben elhunyt Alexander Rezest az ország második leggazdagabb embereként emlegette a szlovák média, Eva Varholíková Rezesová pedig gyakran felbukkan a szlovák bulvárlapokban. Édesanyja a baleset után egész családja nevében közleményben kért bocsánatot és fejezte ki együttérzését a hozzátartozóknak. "Lányom kész arra, hogy teljes egészében vállalja a felelősséget és a tragédia következményeit" - írta.

A büntetőpert a Gödöllői Járásbíróság tárgyalja a Budapest Környéki Törvényszék épületében jelentős magyar és szlovák sajtóérdeklődés mellett. A bizonyítás csütörtökön folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!