Hírek

2013.07.17. 14:27

Megkezdődött a Costa Concordia kapitánya elleni per

Egyedül Francesco Schettino, a 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia tengerjáró hajó kapitánya ül a vádlottak padján.

MTI

Ismét ügyvédek, újságírók és érdeklődők tömege lepte el a toszkán Grosseto városi színházát, ahol a Costa Concordia sziklának ütközése után tizennyolc hónappal megkezdődött a felelősök pere.

A védelem és a vád részéről több mint négyszáz tanút felsorakoztató per első tárgyalásai szombatig tartanak. A per időtartama és az ítélet kihirdetésének időpontja egyelőre kiszámíthatatlan.

A per egyetlen vádlottja Francesco Schettino kapitány maradt. A gondatlanságból okozott emberöléssel vádolt további öt személy, közöttük a Costa Concordia indonéz kormányosa vádalkut kötött az ügyészséggel és ezt tette a Costa Crociere hajótársaság is.

Schettinót a 32 emberéletet követelő hajószerencsétlenség utáni második napon tartóztatták le. Csaknem féléves házi őrizet után jelenleg szabadlábon védekezik. A kapitány, akit a Costa Crociere hajótársaság időközben elbocsátott állásából, kezdettől fogva ártatlanságát hangoztatta.

Schettino védelme szerdán az olasz sajtónak elmondta, hogy hónapok óta vádalkuról egyeztetnek az ügyészséggel, amely kezdetben öt év börtönbüntetést ajánlott fel, de később visszavonta ezt. Schettino ügyvédei 3 év 5 hónapot szeretnének elérni.

A tárgyalás első napjaiban a bíróság többek között Domnica Cemortan moldáv táncosnőt hallgatja meg tanúként. A fiatal nő, aki az olasz újságoknak a tragédia utáni beszámolóiban Schettino szeretőjeként szerepelt, a sziklának ütközés perceiben a parancsnoki fedélzeten tartózkodott. A tárgyalás előtt nyilatkozva az olasz tudósítóknak kijelentette, hogy Schettino nem lehet a történtek egyedüli felelőse. Tanúként szólították Gregorio De Falcót, a livornói kikötői parancsnokságnak a tragédia éjszakáján szolgálatban levő parancsnokát is, aki a zátonyra futás utáni órákban telefonon hiába sürgette a már Giglio szigetén levő Schettinót arra, hogy térjen vissza a hajójára és segítsen a még ott levő utasok mentésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!