Hírek

2013.05.07. 08:37

Gond nélkül lezajlott a matek érettségi

Kedden reggel nyolc órától a matematika írásbelik vártak az érettségizőkre, ebből a vizsgatárgyból középszinten 1288 helyszínen 80 997-en, emelt szinten 85 helyszínen 4167-en tettek érettségi vizsgát.

MTI, eduline.hu

Az MTI friss közleménye szerint az idei érettségi vizsgák harmadik napja is rendben lezajlott, a matematika írásbelikről semmilyen észrevétel, bejelentés nem érkezett.

Második rész: Mértani és számtani sorozat, koordinátageometria, szöveges feladat, gráfelmélet, valószínűségszámítás, térgeometria, egyenlet és egyenlőtlenség - írja az eduline.hu a középszintű matekérettségi második részében szereplő témakörökről, hozzátéve: az egyetlen meglepetést a gráfelmélet jelenthette.

Első rész: Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás - az eduline.hu értesülései szerint ezek a témakörök is szerepelnek a középszintű matekérettségi első feladatosorában, amelyet a diákoknak 45 perc alatt kell megoldaniuk.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tartott. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldotta meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg a feladatok között, és azok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatta.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmazott, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik. A II/A rész három feladatot tartalmazott, a feladatok egy vagy több kérdésből álltak: a II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmazott, amelyekből a vizsgázó választása szerint kettőt kellett megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből állt, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatta meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatta. Az I. részfeladatsor négy feladatból állt. A feladatok több részkérdést is tartalmazhattak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból állt. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kellett kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is): függvénytáblázat (egyidejűleg többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is volt vizsgázó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!