Hírek

2012.11.05. 16:47

Kuvaiti tőkével izmosítaná a gazdaságot a kormány

Szijjártó Péter szerint Kuvaitban komoly érdeklődés van a magyar baromfi és a baromfi-tenyésztési technológiák iránt. A vegyesvállalat lenne a közös forma. Magyar cégek bekapcsolódhatnának a kuvaiti nemzeti fejlesztési tervbe.

mti

A magyar kormány stratégiai partnerséget szeretne kiépíteni Kuvaittal - mondta a közel-keleti országban tárgyaló Szijjártó Péter. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára kuvaitvárosi megbeszélései során találkozott mások mellett az ország pénzügyi államtitkárával, Khalifa M. Hamadával, akivel megállapodtak, hogy jövő márciusban megtartja alakuló ülését Budapesten a kuvaiti-magyar gazdasági vegyes bizottság.
   
Ennek nagy jelentősége van Magyarország szempontjából, hiszen a keleti nyitás politikája során az eddiginél jóval szorosabb együttműködésre törekszik a magyar kabinet az arab világgal, és ezen belül Kuvait az egyik olyan ország, amellyel "stratégiai partnerséget szeretnénk felépíteni" - mondta Szijjártó Péter, aki a kuvaiti pénzügyi államtitkár mellett tárgyalt az ország befektetési hatóságának vezérigazgatójával, a Külügyminisztérium államtitkárával, valamint a Tervezésért és Fejlesztésért Felelős Legfelsőbb Tanács főtitkárával.
   
A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára elmondta: abban állapodtak meg a pénzügyi államtitkárral, hogy a kuvaiti-magyar gazdasági vegyes bizottság ülésének napirendjére felveszik a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari együttműködés témáját, ugyanis Kuvaitban komoly érdeklődés van a magyar baromfi és a baromfi-tenyésztési technológiák, valamint kuvaiti-magyar mezőgazdasági vegyesvállalatok létrehozása iránt. A magyar élelmiszer-biztonsági előírásokat nagy elismerés övezi a közel-keleti országban, amely ezért is működik szívesen együtt Magyarországgal a mezőgazdaság területén - ismertette.
   
Megállapodás születik majd a vízgazdálkodás, azon belül is a víz- és szennyvízkezelés, valamint az ivóvíztisztítás területén - közölte Szijjártó Péter.A tárgyalásokon abban is megegyeztek, hogy megvizsgálják magyar cégek bevonásának lehetőségét az ötéves - 125 milliárd dollár értékben 1240 projektet magában foglaló - kuvaiti nemzeti fejlesztési tervbe, Kuvaitban ugyanis a fenntartható fejlődés érdekében erősíteni akarják a nem az olajra épülő gazdasági ágazatokat. Magyar vállalatoknak a városfejlesztésben és - tervezésben, infrastrukturális és egészségügyi beruházásokban lesznek lehetőségeik - tette hozzá a külügyi és külgazdasági államtitkár, megjegyezve, hogy a kuvaitiak mindemellett egy közös felsőoktatási ösztöndíjprogram elindítását szorgalmazták, és szeretnék hasznosítani a magyar privatizációs tapasztalatokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!