Hírek

2012.11.27. 17:24

Demonstrációk a jobbikos lista-beszéd miatt

Két demonstrációt is tartottak kedden délután a Parlament épülete előtt, hogy tiltakozzanak Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő előző napi országgyűlési felszólalása miatt. A tiltakozók többsége sárga csillagot tűzött a ruhájára.

mti

Flashmobot, úgynevezett villámcsődületet tartott egy, a Facebookon szerveződött csoport az Alkotmány utcánál, majd innen átvonultak a Parlament metróbejárathoz közeli 1-es kapujához, ahol az Élet menete alapítvány egyesület hirdetett demonstrációt.Az egyesület képviselői petíciót, valamint 386 Dávid-csillagot adtak át az Országgyűlés sajtófőnök-helyettesének. A dokumentumban azt kérték, osszák szét azokat a képviselők között, hogy a politikusok így vállalhassanak jelképesen közösséget a magyar zsidókkal, a nácizmussal szemben. A petícióban utaltak arra, hogy a sárga csillag, mint szimbólum hét évtizede megpecsételte 600 ezer magyar állampolgár sorsát.
   
A tömegben a téren megjelent több ellenzéki és kormánypárti országgyűlési képviselő, köztük a Fidesz, a KDNP, az MSZP, az LMP és a DK politikusai.

Gyöngyösi Márton hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány nem áll Palesztina oldalára a gázai konfliktus ügyében. Úgy fogalmazott, a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti, majd azt mondta: "pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!