Hírek

2012.10.06. 14:13

Elítélték XVI. Benedek komornyikját

Bizalmas dokumentumok ellopása miatt másfél év börtönre ítélte a vatikáni bíróság a volt pápai komornyikot. Paolo Gabriele azt vallotta, hogy a XVI. Benedek iránti szeretet vezérelte.

mti, hvg.hu

A vád szerint Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja nagy mennyiségű bizalmas dokumentumot, továbbá leveleket tulajdonított el a pápai lakosztályból, és azok jelentős részét a sajtó rendelkezésére bocsátotta. A testület mintegy kétórás gondolkodást követően hozta meg döntését. Az ügyész a vádlott számára három év börtönt követelt, míg a védelem azt kérte, hogy engedjék szabadon Paolo Gabrielét.



A 46 éves Paolo Gabriele elismerte, hogy a pápai lakosztályból dokumentumokat tulajdonított el, ennek ellenére mindvégig ártatlannak vallotta magát. Azt állította, hogy egyedül lopta el a bizalmas iratokat, bűntársai nem voltak, és - mint fogalmazott - meg volt győződve arról, hogy a pápát manipulálják, és segíteni akart. Az utolsó szó jogán kijelentette, hogy "a Vatikánt uraló elviselhetetlen helyzet miatt, a katolikus egyház, illetve a pápa iránti mély szeretetből" cselekedett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!