Hírek

2012.08.19. 11:16

Véres merényletek a hétvégén

Síita hívőket lőttek meg Dagesztánban, Ingusföldön rendőröket ölt meg egy időzített bomba.

mti

Nyolcan megsérültek a dagesztáni Haszavjurt város síita mecsetében, amikor szombat este két fegyveres tüzet nyitott a hívőkre. Ingusföldön hét rendőr halt meg vasárnap robbantásos merényletben kollégájuk temetésén.A Haszavjurt mecsetében imádkozókra a muzulmán világ egyik legfontosabb eseménye, a ramadán végét jelentő úgynevezett böjtmegtörési ünnep előestéjén törtek rá símaszkos fegyveresek.
A kaukázusi településen élők, többségében fiatal emberek közül hárman mellkasi és hasi sérüléseket szenvedtek, a többieket a kezükön és lábaikon érték a golyók. Két áldozatot az intenzív osztályon ápolnak.  A maszkot viselő fegyveresek elmenekültek a helyszínről. A Csecsenfölddel határos területen fekvő városban történt támadás miatt Dagesztánban megerősítették a mecsetek őrzését.

A tűzszerészek két robbanószerkezetet is találtak a haszavjurti mecsetben, amelyek közül az egyik még szombat este felrobbant, a hírügynökségi jelentések károkról nem számoltak be.  A másik, gépkocsikban használt gázpalackból átalakított, 40 kilogramm trotil romboló hatásának kifejtésére alkalmas szerkezetet vasárnap reggelre hatástalanították - közölte a dagesztáni belügyminisztérium.

Oroszországban 2007 és 2012 között hat alkalommal követtek el merényletet, illetve támadást mecsetek és muzulmán hívők ellen. A Ria Novosztyi hírügynökség közlése szerint a szombati támadást megelőzően június 29-én ugyancsak az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztánban két ismeretlen, símaszkos fegyveres tört Karamahi falu mecsetére. Megölték az imámot, és egy hívő is életét veszítette a támadásban. A mecsetet felgyújtották.

 Közben Ingusföldön vasárnap reggel hat rendőr halt meg, amikor felrobbant az a járőrautó, amelyben előző nap meggyilkolt kollégájuk temetésére érkeztek - erősítette meg a kaukázusi köztársaság nyomozóhatósága az Interfax orosz hírügynökségnek. A merényletben a gyászolók közül is többen megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!