Hírek

2012.08.01. 14:42

Rasszokba sorolná a bűnelkövetőket a Jobbik

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák.

MTI

Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján ismertette az általa jegyzett előterjesztést. Mint mondta, céljuk egy "objektív" bűnügyi nyilvántartás létrehozása, vagyis szakítani kívánnak azzal a mostani gyakorlattal, amellyel szerinte a hatóságok és a média manipulatív módon ad tájékoztatást az érintettek etnikai jellegéről.

Kettős mércének nevezte például, hogy míg a a tatárszentgyörgyi gyilkosság esetében a rendőrség és a sajtó "azonnal igyekezte hangsúlyozni" az áldozatok cigány származását, addig szerinte a romák által elkövetett bűncselekmények kilencven százalékában nem derül ki az elkövetők etnikai hovatartozása.

A Jobbik ezért az "antropológia tudományát segítségül hívva", az Egyesült Államok idevágó, jelenleg is hatályban lévő jogszabályának alkalmazását javasolja a Magyarországon előforduló rasszok figyelembevételével - mondta Mirkóczki Ádám, hozzátéve: a párt a tengerentúli gyakorlatnak megfelelően hét nagyrasszba sorolná a körözött személyeket.

A párt szóvivője szerint így a jövőben megkülönböztethetnének európai ("európai-, vagy észak-amerikai, vagy ausztrál fehér"); indiai (pakisztáni, indiai és roma); mediterrán (dél-európai, észak-afrikai, és nem bennszülött dél-amerikai); ázsiai; továbbá afrikai ("fekete-afrikai néger"); ausztrál bennszülött; és indián, vagyis észak-, vagy dél-amerikai bennszülött etnikai jellegeket.

Mirkóczki Ádám szerint javaslatuk megkönnyítené a gyanúsítottakat üldöző rendőrség dolgát, de például az eltűntek utáni keresésben is segíthetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!