Hírek

2012.08.27. 15:02

Négy országon át a Monarchia vasútvonalán

Három nap, négy ország, tizenkét program: ez a Kárpátalja Expressz szeptember 7. és 9. közötti útja röviden. Kárpátalján a szovjet időkben széles nyomtávra állították a vasúti közlekedést, de 2010 óta, immár harmadszor ismét egy magyar vonat közlekedik az Osztrák-Magyar Monarchiában épített, de máig megmaradt normál nyomtávú pályán. A határokon átnyúló kezdeményezés szálai a nemzeti vasúttársaság közreműködésével, a síneken futnak össze.

Forrás: MÁV

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori keleti területein megépült vasútvonalakat napjainkban több határ szeli át, ám a régi összeköttetések többé-kevésbé még mindig járhatók. Ezt tanúsította, hogy 2010-ben hatvanhat év után járt ismét magyar személyvonat Kárpátalja normál nyomtávú vonalain.

Idén szeptember 7-9. között a Partiumon, Kárpátalján és a Felvidéken át vezet a Kárpátalja Expressz harmadik útja, bizonyítva, a vasút képes összekötni az itt élő nemzeteket. A jószomszédi kapcsolatok ápolása mellett az utat szervező Info13 Közhasznú Egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a határokon átívelő, kistérségi gazdasági, közlekedési és turisztikai együttműködés lehetőségére.

Az Info13 Közhasznú Egyesület, a MÁV Nosztalgia Kft. valamint a MÁV-START közreműködésével indított különvonat – a MÁV Zrt. tulajdonában levő, magyar címerrel díszített – 017-es számú NOHAB dízelmozdonyból, valamint a tervek szerint hét személy- és egy étkezőkocsiból fog állni. A három nap alatt a szerelvény a Budapest – Debrecen – Nyírábrány/Érmihályfalva – Szatmárnémeti – Halmi/Nevetlenfalu – Nagyszőlős – Beregszász – Csap/Ágcsernyő – Perbenyik – Kisújhely/Sátoraljaújhely – Miskolc – Budapest útvonalat teszi meg. Az utazásra jelentkezők tucatnyi ünnepélyes és hangulatos programon ismerkedhetnek meg a helyi magyar közösségekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!