Hírek

2012.08.25. 15:34

Műveleti körzetté nyilvánította a rendőrség Csókakőt

A Jobbik szerint az Új Magyar Gárda újoncainak feltételezett avatása miatt jelent meg a rendőrség.

MTI / MTI Fotó: Koppán Viktor

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen.

Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".

"Szinte biztos, hogy emiatt szállta meg a rendőrség Csókakőt, de lyukra futottak. Volt egy Horthy-emléktúra is délelőtt a faluban, de azt nem érintette a rendőrség fellépése: a résztvevők megmásztak egy csúcsot a Vértesben és vissza is tértek a faluba" - tette hozzá.

Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát június közepén avatták fel a mintegy 1300 lakosú Csókakőn, a szobrot civil kezdeményezésre, több szervezet összefogásával és az önkormányzat jóváhagyásával állították. Fűrész György (Fidesz-KDNP) polgármester akkor bejelentette, hogy április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli. A településvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta - "pártokon felüli döntésnek" nevezve - a szoborállítást.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője Csókakő műveleti körzetté nyilvánításának okiról és céljairól továbbra sem nyilatkozik.

Azt mondta, a rendőrségi törvény lehetőséget biztosít arra, hogy műveleti körzetté nyilvánítson a rendőrség egy területet.

Korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.

Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivői irodája a rendőrségi törvényre hivatkozva arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrség egyebek mellett a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzése, megakadályozása érdekében a rendőri szerv vezetője által meghatározott nyilvános helyen vagy a közterület kijelölt részén az oda belépőket vagy az ott tartózkodókat igazolhatja. A rendőrök mások mellett nagy területű helyszín biztosítására csapaterőben alkalmazhatók, amelynek során elzárhatnak területeket a személy- és járműforgalom elől.

Az ORFK csapatszolgálati szabályzata részletesen szabályozza a rendőri művelet fogalmát. Az összehangolt tevékenységek összessége bűnmegelőzési, bűnüldözési, államigazgatási és rendészeti feladatok megoldására irányul. Ennek mérete lehet helyi, területi, regionális vagy országos. A helyi művelet egy rendőrkapitányság, a területi egy megyei vagy fővárosi rendőr-főkapitányság területére terjed ki. A regionális rendőri művelet kettő vagy több megyét (fővárost) érint, míg az országos az ország egész területére kiterjedő műveletek összessége.

A szóvivői iroda arra is kitért, hogy a rendőri erők a műveletet három vagy több ponttal meghatározott műveleti körzetben hajtják végre. Ez magában foglalja egyebek mellett a vezetési pontot, az alkalmazási terepszakaszokat, valamint a megindulási, várakozási, összpontosítási és gyülekezési helyeket, körleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!