Hírek

2012.08.01. 19:52

Feloszlott a testület a Jobbik fővárosában

Feloszlatta magát a tiszavasvári képviselő-testület a szerdai ülésén, miután megszűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei várost vezető Jobbik többsége egy új frakció alapításának szándéka miatt.

MTI

 Az új frakció, amelyet a két Fidesz-KDNP-s, a három független és két, hozzájuk csatlakozó jobbikos képviselő akart létrehozni, a tagjai közül szerette volna Palló Sándort (Fidesz-KDNP) alpolgármesternek jelölni. Erről állításuk szerint kedden meg is egyeztek Fülöp Erikkel, Tiszavasvári jobbikos polgármesterével. A településvezető azonban az ülésen a saját frakciójából Bakné Répási Ágnest javasolta a tisztségre.

A jelölést a képviselők többsége elutasította, majd 7:5 arányban kimondták a testület önfeloszlatását.

Az ülés után Palló Sándor az MTI-nek azt mondta: a keddi egyezség után értetlenül fogadták, hogy a polgármester megváltoztatta ígéretét, s a héttagú új, frakciószerűen működő többség "felháborodásában határozott" az önfeloszlatás mellett.

Megjegyezte: Tiszavasváriért elnevezéssel szándékozták a frakciójukat létrehozni, de el sem jutottak addig, mert a szerdai ülésen végül nem tudták megváltoztatni a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), amely nem adott lehetőséget a szerveződés megalapítására.

Palló Sándor közölte: a leendő frakció tagjai számítottak arra, hogy az egyezség ellenére a polgármester "nem tartja az adott szavát", hiszen az önkormányzat eddigi, közel kétéves működésére ez volt a jellemző. A képviselő-testületen belül nem volt semmilyen együttműködés, sok kérdésről tájékoztatást sem kaptak a jobbikos városvezetéstől, s nem volt biztosítva a képviselői munka - mondta.

Hozzátette, ezt így látta két volt jobbikos képviselő is, akik csatlakozni akartak az új frakcióhoz. Palló Sándor úgy véli, hogy a békétlenségnek  "Császár József jobbikos alpolgármester volt az oka", aki a nyomásukra le is mondott tisztségéről. A távozó alpolgármester viszont - állította - meggyőzte a polgármestert, hogy helyette ne a "hetek" jelöltjét fogadja el a tisztségre. 

Fülöp Erik polgármester az ülés után tartott sajtótájékoztatón visszautasította Palló Sándor állítását. Azt mondta, zsarolásnak tartja, hogy mások akartak dönteni a város új alpolgármesterének személyéről. 

Közölte: elfogadta a leendő frakció kérését, amely arra vonatkozott, hogy nem akarnak Császár Józseffel együtt dolgozni, s az alpolgármester le is mondott, de polgármesterként nyilván maga akarta megválasztani az új alpolgármestert.

Fülöp Erik szerint a Tiszavasváriban történtek "nem szólnak másról, mint a Fidesz-KDNP erőfitogtatásáról". Az önfeloszlatás utáni új választáson majd a helyi szavazók eldöntik, mi a véleményük a kialakult helyzetről - fűzte hozzá.

Fülöp Erik bejelentette, polgármesterjelöltként indulni kíván az ősszel esedékes időközi választáson. A 2010-es önkormányzati választáson három településen - Tiszavasváriban, Hencidán, Hegyháthodászon - választottak jobbikos polgármestert, majd Gyöngyöspatán is, a 2011 júliusában megtartott időközi választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!