Hírek

2012.08.27. 09:05

Emberrablás Szíriában - Hajdu János: óramű-pontosságú akció volt a kiszabadítás

Hétfőn vagy legkésőbb kedden érkezhet haza az a három magyar, akiket még augusztus közepén raboltak el Szíriában, a hétvégén azonban kiszabadultak a fogságból. Erről a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója beszélt hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, úgy fogalmazva, hogy óramű-pontosságú akció volt a kiszabadítás.

MTI

Hajdu János elmondta, a három magyar a körülményekhez képest jó fizikai állapotban van, mentálisan azonban megviselte őket a fogva tartás, de már teljes biztonságban vannak.
   
"Egy közel két hétig tartó és egy óraműpontossággal végrehajtott műveletnek a végén vagyunk, amikor is azt mondhatjuk, hogy a fogva tartásból a foglyokat sikerült úgy kiszabadítanunk, hogy nem kellett értük pénzt fizetni, nem sérültek", és hétfőn vagy legkésőbb kedden meg is érkezhetnek Magyarországra - részletezte a TEK főigazgatója, hozzátéve, hogy a kiszabadítás nem fegyverrel, hanem tárgyalásos úton történt.
   
Arra a kérdésre, hogy mit csinálhatott Szíriában a három magyar - akik korábban rendőrök voltak -, Hajdu János azt válaszolta: azt valószínűsíti, hogy azt, amihez értettek, a kutyakiképzést.
   
A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén hazánkba érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A napilap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, s vélhetőleg menedékjogot kér maga és családja számára.
   
Ezzel kapcsolatban a magyar terrorelhárítók főigazgatója azt mondta: ha a három szír is Magyarországon tartózkodik majd, őket is meg fogják hallgatni. Hozzátette, a tartózkodási engedélyek kiadása a bevándorlási hivatal hatáskörébe tartozik. "A TEK jelenleg három magyarral foglalkozik, az ő menekítésüket intézi" - közölte.
   
Hajdu János hozzáfűzte azt is, elképzelhető, hogy hétfő délután sajtótájékoztatót tartanak az ügyről.
   
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke - a TEK krízisközpontjának a Miniszterelnökséghez eljuttatott jelentése alapján - vasárnap tudatta az MTI-vel, hogy már a Terrorelhárítási Központ kizárólagos felügyelete alatt van a Szíriában augusztus 13-án elrabolt három magyar állampolgár.
   
Hajdu János szombaton jelentette be a három magyar kiszabadítását és azt, hogy mindhárman jó állapotban, biztonságban vannak.


   
A miniszterelnök sajtófőnökének korábbi - a TEK főigazgatójának jelentése alapján adott - tájékoztatása szerint augusztus 13-án délelőtt 9 és 11 óra között a szír főváros, Damaszkusz külvárosában fegyveresek megállítottak egy gépkocsit, majd annak utasait - három magyar és három szír állampolgárt - elrabolták. Mindhárom 40 év körüli magyar férfi korábban rendőr volt, a rendőrség különböző szakmai területein teljesítettek szolgálatot. Mindannyian évekkel ezelőtt leszereltek.
   
A Szíriában kialakult rossz biztonsági helyzet, valamint "a sorozatos emberrablások" miatt a Külügyminisztérium augusztus 15-én ismételten és nyomatékkal kérte a magyarokat, hogy ne utazzanak az országba, illetve az esetlegesen még ott tartózkodók haladéktalanul hagyják el Szíriát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!