Hírek

2012.08.31. 09:53

Amerikai nagykövetség: Washington nem avatkozik bele a magyar belügyekbe

Az Egyesült Államok nem avatkozik bele Magyarország belügyeibe, és az amerikai kormány nem kérte a magyar hatóságoktól, hogyan járjanak el - közölte a budapesti amerikai nagykövetség az MTI-vel csütörtökön Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy kijelentésére reagálva.

Forrás: MTI

 "Mint azt sok alkalommal közöltük: nem avatkozunk bele a (magyar) belügyekbe" - közölte a nagykövetség. Leszögezte: "téves azt sugallni, hogy az Egyesült Államok kormánya olyan kéréssel fordult a magyar hatóságokhoz, hogy lépjenek fel vagy ne lépjenek fel ebben az ügyben".

"Amit több ízben hangsúlyoztunk, az a jogállamiság és a bírói függetlenség fontossága" - tartalmazza az amerikai állásfoglalás.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön egy fővárosi sajtótájékoztatón - amelynek az elszámoltatás volt a témája - egy kérdésre, miszerint Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkezett-e a kormányhoz olyan nyomás, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök ellen ne induljon eljárás, ne legyenek elszámoltatva, azt válaszolta: "igen, természetesen volt ilyen kérdés, nyomás, tájékozódás és olyan befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a szocialista párt kapjon védelmet, immunitást".

Az amerikai nagykövetség emlékeztetett arra, hogy idén januárban közölte: munkatársaik rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája.

A nagykövetség akkor a Magyar Nemzetben megjelent hírre reagált, amely szerint a diplomácia képviselet összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, a többi között a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szembeni eljárásról.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, "ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is kértünk tájékoztatást és számadatokat" - közölte akkor a nagykövetség.

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Népszabadságnak akkor úgy nyilatkozott: a nagykövetség ezen lépése "túlment minden határon".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!