Hírek

2012.08.14. 08:20

Államtitkár fújhatja le az ünneplést huszadikán

Egyelőre valószínűbb, hogy augusztus 20-án, az állami ünnepen jó idő lesz, rendkívüli helyzet esetén azonban Kovács Zoltán, társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a rendezvények biztonságát felügyelő Operatív Törzs vezetője az ünnepségek megszakításáról is dönthet.

MTI

Az augusztus 20-i rendezvények biztonságát az Operatív Törzs, illetve a Központi Bázis felügyeli a teljes ünnepi program ideje alatt. Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető rendkívüli körülmények esetén a Központi Bázis javaslatot tesz a program egyes elemeinek vagy egészének elhalasztására, illetve megszakítására. Az irányítók veszély esetén az eseményt akkor is lemondják, ha a veszélyt okozó időjárási jelenség végül elmarad.

A Központi Bázison az összes érintett szervezet (a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a hozzá tartozó Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Honvédség, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Mentőszolgálat, a Honvédelmi Minisztérium, a KIM, valamint a tűzijáték lebonyolításáért felelős cégek) szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a rendezvény lebonyolítását.



A Központi Bázishoz befutó információk legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése, illetve a várható veszélyt okozó időjárási jelenségekről szóló - mint a jégeső, felhőszakadás, vagy óránkénti 45 kilométeres sebességet meghaladó viharos széllel kísért zivatar - azonnali riasztás. Ezek bármelyike esetén a szervezők legalább harminc perccel a várható esemény előtt a Margit híd és az Erzsébet híd között elhelyezett hangosítók segítségével tájékoztatják a közönséget.

Emellett - az új médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően, illetve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság között létrejött együttműködési megállapodás értelmében - a veszélyhelyzetet jelző riasztások a médiaszolgáltatókon keresztül is eljutnak a lakossághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!