Hírek

2012.05.07. 11:34

Meghalt egy magyar hegymászó a Himaláján

Meghalt Horváth Tibor, az Annapurna-expedíció egyik hegymászója - közölte az expedíció sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn.

MTI, sonline.hu, zalaihirlap.hu

Vincze Szabolcs tudatta, hogy a hegymászót lavina sodorta el ereszkedés közben. A Magyar Annapurna Expedíció - Erőss Zsolt, Kollár Lajos, Mécs László és Horváth Tibor - március 28-án indult el Budapestről, hogy megmássza a Himalája egyik legveszélyesebb hegyét, az Annapurnát.

Vincze Szabolcs közölte: Horváth Tibor szombat délelőtt indult vissza a 6800 méter magasan található III-as táborból az alaptábor felé. Délután négykor rádión bejelentkezett, és elmondta, hogy rossz látási viszonyok mellett és olykor mellig érő friss hóban halad a kettes tábor felé.

"Tibor nem érte el a II-es tábort, és nem jelentkezett többé rádión sem. A jelzett területek átvizsgálása ma reggelre megtörtént, és egyértelműen megállapítható, hogy egy jéglavina az alsó kötélszakaszt is leszakítva Tibort elsodorhatta, és maga alá temette" - írta közleményében az expedíció sajtófőnöke.

A harmincas éveinek derekán járó fiatalember a Zala-Somogy megyehatár menti Surdról származott, most egy ausztriai településen volt szállodavezető, de idejárt haza. Mindig sportolt valamit, a fallabdától az asztaliteniszen keresztül a mountain bike-ig, de egyiket sem űzte olyan szenvedéllyel, mint a hegymászást. Állóképességéhez somogyi alapokat is kapott: gyerekkora nyarai úgy teltek, hogy letekert biciklivel Gyékényesre, néhányszor átúszta a Kotrót, haza tekert és még focizott pár órát - írja a Sonline.hu

- Határtalan a fájdalmunk - nyilatkozta a Zalai Hírlapnak hétfőn délben Horváth Tibor édesapja. - Annyit tudunk mi is, mint ami az interneten megjelent. Az utolsó  levelében még bizakodott, hogy elérhetik a csúcsot - meséli id. Horváth Tibor. Mind mondja, fia talán rosszul lehetett, ezért indult el egyedül. - Bár ne tette volna - teszi hozzá keserűen. A Zala megyi hegymászóról a zalaihirlap.hu közöl részletes portrét.

Egy 2007-es kimutatás szerint a Föld legmagasabb hegyei között az Annapurna a legveszélyesebb, itt az alpinisták 40,8 százaléka veszti életét, a legkevésbé veszélyes pedig a Cso-Oju, ahol a kockázat 1,8 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!