Hírek

2012.05.31. 10:00

Áder visszaküldte a médiatörvény módosítását

A köztársasági elnök házszabályellenesnek ítélte meg az egyik módosító indítvány zárószavazás előtti benyújtását.

MTI

Az államfő azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását - derül ki Áder János megfontolásra visszaküldő leveléből, amelyet csütörtökön tettek közzé a parlament honlapján.

A köztársasági elnök emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés házszabálya rögzíti: a zárószavazás megkezdése előtt írásban – legkésőbb annak az ülésnapnak a megnyitása előtt huszonnégy órával, amely ülésnap napirendjén szerepel az adott törvényjavaslat végszavazása – módosító javaslatot csak akkor nyújthat be bizottság, illetve országgyűlési képviselő bármely korábban megszavazott rendelkezéshez kapcsolódóan, "ha a megszavazott rendelkezés nincs összhangban az Alaptörvénnyel, törvénnyel, a törvényjavaslat már megszavazott rendelkezésével vagy a törvényjavaslat módosítással nem érintett valamely rendelkezésével, illetve ha az egységes javaslat nem felel meg a jogszabályszerkesztés vagy a nyelvhelyesség követelményeinek".

Áder János az Országgyűlés elnökéhez címzett levelében tudatja: az egyik - L. Simon László által jegyzett, a médiatörvényt új bekezdéssel kiegészítő - módosító indítványról az állapítható meg, hogy annak benyújtása ellentétes a fent idézett házszabályi kitétellel, ezért a törvénnyel nem ért egyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!