Hírek

2012.04.15. 08:22

Sztrájkkészültségben a háziorvosok, Szócskáék nem értik

Sztrájkbizottságot alapított több, az alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezet a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbb rendezéséért és a bértárgyalások megkezdéséért.

MTI

Az egészségügyi államtitkárság meglepetéssel fogadta az "ultimátumot", mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már tárgyalásra hívta a háziorvosokat.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége - Fakoosz szombaton Mórahalmon tartotta országos kongresszusát, amelynek döntéséről közleményben tájékoztattak. A kongresszuson megállapodtak abban, hogy az alapellátás körében, a háziorvosi és házi gyermekorvosi dolgozók érdekeinek "markáns megjelenítése, képviselete és demonstratív, nyomásgyakorló lépések megtétele, valamint a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése érdekében" "sztrájkbizottságot" hoznak létre.  Kiemelték, a "sztrájk" esetükben nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelenthet, hiszen az alapellátásban dolgozók nem sztrájkolhatnak. Ennek megfelelően "a jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítják a kötelezően elégséges szolgáltatást" a betegellátás folyamatosságának garantálásához. 



Mint írták, demonstrációk, kommunikációs akciók mellett, a "sztrájkkészültséget" mindaddig fenntartják, amíg az együttműködési megállapodásukban foglalt azonnal elérendő céljaik nem teljesülnek, ezzel együtt a kórházi egészségügyi dolgozók béremelésével azonos időben, mértékben nem emelkednek az alapellátásban dolgozók jövedelmei is. A tárgyalások azonnali megkezdése mellett, "gördülő sztrájk" szervezését kezdeményezik, amelyhez az egészségügyi alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek - köztük fogorvosok, védőnők, ápolók, asszisztensek csatlakozását és együttműködését is várják.    

A Fakoosz szombati kongresszusán az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki azt mondta, értetlenül állnak az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést - tette hozzá - mert amint azt a részvevőknek is elmondta: Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit is, hogy többi között az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!