Hírek

2012.04.06. 11:18

Szinte biztos, hogy Áder lesz az államfőjelölt

Áder János, a Fidesz EP-képviselője vált a legesélyesebbé az államfői posztra az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati vezetők szerint, akik úgy látják, Ádernek van már elég nemzetközi rutinja, és elég karakteres személy lenne a pozícióra. Többen emellett annak is örülnek, hogy így a másik esélyes, az Orbán Viktorral zárt ajtók mögött sok konfliktust vállaló Kövér László a pártvezetés tagja maradhatna.

origo.hu

Kilencven és kilencvenöt százalék közé saccolták csütörtökön az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati vezetők, hogy Áder János lesz a kormánypártok államfőjelöltje a hétfőn lemondott Schmitt Pál helyett. A jelölés folyamatára rálátó források szerint a valószínűségi arány akkor egészülhet ki százra, ha Áder családja is beleegyezik a pozícióváltásba. A 2009 óta a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként dolgozó egykori házelnök információink szerint ugyanis arra hivatkozva kért gondolkodási időt, hogy a Brüsszelben eltöltött lassan három év alatt családja - felesége és gyerekei - "gyökeret eresztettek" a belga fővárosban, megszerették és nem könnyen adnák fel ottani életüket.

Áder, aki a Fidesz frakcióvezetője és ügyvezető alelnöke is volt korábban, a források szerint ugyanakkor "nagyrészt már beadta a derekát", hétfő óta kétszer is egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel és a megkérdezettek egyformán úgy tippelik, hogy végül is ő lesz a befutó.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök eredetileg Kövér Lászlót látta volna szívesen Schmitt Pál székében, a házelnök, aki pozíciójából adódóan hétfő óta ideiglenesen ellátja az államfői teendőket, csak "végszükség esetén" vállalná a felkérést, és jobbnak tartaná, ha Áder kapná meg a tisztséget. Részben emiatt  hiúsult meg információink szerint hétfőn az a több elnökségi tag által is szorgalmazott forgatókönyv, hogy még aznap megválasszák az egy órakor lemondott köztársasági elnök utódját. Ugyancsak részben, de szerepe lehetett Kövér vonakodásának többek szerint abban is, hogy bár a Fidesz vezetése hétfőn tulajdonképpen leszűkítette a jelöltek körét Áderre és Kövérre, a kormánypártok késő esti, államfőjelölés ügyében összehívott frakcióülésén Orbán Viktor nem mondott neveket a képviselőknek, csak annyit, hogy április 16-án megnevezik majd a jelöltet.

origo.hu -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!