Hírek

2012.04.12. 09:30

Nem fenyegetett terrorral Gyurcsány

Nem minősülnek bűncselekménynek Gyurcsány Ferenc alkotmányos blokádra felhívó szavai a főügyészség szerint.

BAMA

A Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet egy magánszemély tett Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök március 15-i beszéde miatt - tallózta a Magyar Nemzetet az Index.hu.



A feljelentő szerint Gyurcsány terrorcselekménnyel való fenyegetés bűntettét követte el, amikor arról beszélt, hogy április 15-én alkotmányos blokád alá veszik az Alkotmánybíróságot, ha a testület nem hajlandó érdemben vizsgálni a Szabadság és Reform Intézet beadványát, amely szerint a kormány a hatalom kizárólag birtoklására tör, ezért működése "illegitim, illegális, alkotmányellenes és törvénytelen". A feljelentés a közösség elleni izgatás tényállását is felvetette, Gulyás Balázs, a Mokép decemberben menesztett igazgatója, a Kisgazdapárt korábbi Győr-Moson-Sopron megyei elnöke beadványa szerint Gyurcsány az egyház elleni gyűlölötre uszított.

Fazekas Géza főügyészségi szóvivő a lapnak azt mondta: a feljelentésben hivatkozott cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek. Az alkotmányos blokádról szóló kijelentés sem személy elleni erőszakos, sem közveszélyt okozó, sem fegyverrel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésével való fenyegetésként nem értékelhető. Ahhoz pedig, hogy a közösség elleni izgatás megvalósuljon, nem elég önmagában a gyűlöletre uszítás, hanem annak másokat aktív, cselekvő gyűlöletre kell ingerelnie, ami ebben az esetben nem történt meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!