Hírek

2012.04.05. 15:31

MSZP: gazemberség Erzsébet-utalványban fizetni a családi pótlékot

Az MSZP szerint "gazemberség" lenne, ha a kormány úgy döntene, hogy több szociális juttatást, köztük a családi pótlékot pénzbeli ellátás helyett Erzsébet-utalványban fizeti ki.

MTI

Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek - a kormány múlt heti döntése alapján - április 15-ig kell megvizsgálnia, hogyan fizethető ki pénzbeli ellátás helyett utalványban több szociális juttatás, így például a családi pótlék, a lakásfenntartási támogatás, a rendszeres szociális segély és az átmeneti segély.
   
Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a kormány ezzel a lépéssel korlátozni akarja a rászorulók pénzhasználatát, ami mögött az a feltételezés áll, hogy a szegények visszaélnek a támogatással. "Ez a feltételezés előítéletes, rasszista és megalázó" - fogalmazott, megjegyezve: pénz nélkül nem lehet élni, így a rászoruló emberek arra kényszerülnek majd, hogy áron alul eladják az Erzsébet-utalványt.
   
Ezt úgy magyarázta, hiába próbálja a kormány pénzhelyettesítő eszközök használatára bírni a szegényeket, a napi kiadások nagy részét nem lehet így kifizetni. "Nem lehet Erzsébet-utalvánnyal fizetni a villany- és a fűtésszámlát, a tanulói bérletet, az osztálypénzt és a különórákat" - sorolta.
   
A szocialista politikus szerint a kormány javaslata azt célozza, hogy a szegények fizessék meg az Erzsébet-utalványt forgalmazók hasznát, az adminisztrációs és reklámköltségeket.


   
Kérdésre válaszolva Korózs Lajos elmondta, ma is van lehetőség arra, hogy természetben folyósítsák a családi pótlék egy részét, ha a települési jegyző ezt - a gyermek védelmére hivatkozva - elrendeli. Ebben az esetben azonban szociális munkások életvezetési és pénzkezelési tanácsokkal segítik a családot ahelyett, hogy végérvényesen megfosztanák a készpénzhasználattól - fűzte hozzá.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!