Hírek

2012.04.24. 11:41

Mélyponton a politikusok iránti bizalom Csehországban

Mélyponton a cseheknek a politikusok iránti bizalma. Václav Klaus államfőben áprilisban csak a megkérdezettek 47 százaléka bízott, míg márciusban még 53 százalék.

Forrás: MTI

Az államfő esetében ez az egyik legrosszabb eredmény, korábban Klaus népszerűsége átlagban 60-70 százalék között mozgott.

Klaus második ötéves megbízatási időszaka jövő márciusban jár le.

A CVVM prágai közvélemény-kutató intézet áprilisi országos felméréséből kiderült, hogy a legnagyobb bizalomnak a polgármesterek és a helyi önkormányzatok örvendenek, míg a Petr Necas vezette jobbközép kormányban csak az emberek 16 százaléka bízik. Ez öt százalékkal kevesebb, mint márciusban. Ugyanakkor a helyi önkormányzatokban az emberek 58 százaléka bízik, a regionális önkormányzatokban 37 százalék. A települések polgármesterei iránt az emberek 60 százaléka van bizalommal.

Szintén öt százalékkal esett vissza a parlamenti alsóházba vetett bizalom, amely áprilisban nagyon alacsony, mindössze 12 százalékos volt. Valamivel jobb helyzetben van a szenátus, amelynek a felmérés során a megkérdezettek 21 százaléka szavazott bizalmat.

A CVVM elemzése szerint a politikusok számára figyelmeztetés, hogy a megkérdezettek 79 százaléka elégedetlen a belpolitikai helyzettel és változásokat szeretne. A politikai helyzettel mindössze az emberek öt százaléka elégedett, 16 százalék nem nyilatkozott. A néhány százaléknyi elégedett többségét fiatalok és a jobboldal jó anyagi helyzetben lévő hívei alkotják. A legnagyobb elégedetlenség az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők és az idősebbek körében tapasztalható - derült ki a felmérésből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!