Hírek

2012.04.11. 12:08

Cunamiriasztás: hatalmas földrengés Szumátrán

Brutális erejű, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg Szumátra szigetét. Az egész Indiai-óceánra cunamiriasztást adtak ki.

A rengést Aceh tartománytól délnyugatra észlelték, áldozatokról, sérültekről egyelőre nem érkeztek információk - számolt be a Hvg.hu. Az érintett tartományban az első rengés után nem sokkal egy 6,5-ös erősségű utórengést is regisztráltak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a partok mentén történt rengés erőssége a helyi hatóságok által mértnél kissé gyengébb, 8,7-es erősségű volt, központja pedig 32 kilométer mélyen lehetett.
Az indonéz katasztrófavédelem mentőegységeket küld Aceh tartományba, a hatóság szerint a térségben megszakadt az áramszolgáltatás.

A Reuters szerint az Indonéziában kiadott cunamiriasztást az egész Indiai-óceánra kiterjesztették, magát a rengést pedig Szingapúrban, India déli részén és Thaiföldön is érezni lehetett. Indiában az Andaman-szigetek partjaira és a keleti partvidékre adtak ki cunamiriasztást, az ausztrál és új-zélandi hatóságok viszont azt közölték, hogy a két országot várhatóan nem veszélyezteti szökőár a rengés után. Thaiföldön sem adtak ki cunamiriasztást a Reuters információi szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!