Hírek

2012.03.24. 09:45

Magyarországon még intenzív az influenza terjedése

Európa legtöbb országa már túl van az influenzajárvány csúcsán, de tizenhárom ország, köztük Magyarország még kiterjedt járványról számolt be – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

MTI

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az influenzaszerű megbetegedések előfordulása 15 európai országban csökkenő tendenciát mutat, ami arra utal, hogy túl vannak a járvány csúcsán. A múlt hétre, a március 12. és 18. közötti időszakra vonatkozóan 13 ország számolt be kiterjedt járványról: Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szlovénia és Svédország. 

A 11. héten az influenzagyanús betegektől vett minták légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ezzel a pozitív esetek aránya harmadik hete folyamatosan csökken. Hazánkban Somogy megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. Somogy megyében az előző héthez viszonyítva az emelkedés mértéke 10 százalék volt, a többi megyében viszont 10-50 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

 

Ezek is érdekelhetik