Hírek

2011.09.29. 17:01

MSZP: a kormány felszámolja az önkormányzati autonómiát

Lamperth Mónika szerint ezzel az önkormányzati rendszer Orbán Viktor miniszterelnök hatalomkoncentrációs szándékának áldozatává válik.

MTI

Lamperth Mónika, a szocialisták közjogi kabinetvezetője arra reagált így, hogy Tállai András önkormányzati államtitkár a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott belügyminisztériumi ünnepségen csütörtökön azt mondta: az új önkormányzati törvényben megmaradnak, sőt kibővülnek és garanciákkal erősödnek az önkormányzati alapértékek.

Az MSZP-s képviselő, korábbi belügyminiszter szerint Tállai András nyilatkozata vagy cinizmusról árulkodik, vagy arról, hogy az államtitkár nem ismeri a jövő év január 1-jén életbe lépő alaptörvény önkormányzatokra vonatkozó rendelkezéseit. Az új alkotmány ugyanis állami, kormányhivatali felügyelet alá helyezi helyhatóságokat - mondta Lamperth Mónika.
   
Kitért arra is, hogy az új önkormányzati törvény tervezete több fontos feladat államosításáról rendelkezik. Lamperth Mónika szerint ezzel az önkormányzati rendszer Orbán Viktor miniszterelnök hatalomkoncentrációs szándékának áldozatává válik.

Elkeserítőnek nevezte azt is, hogy fideszes önkormányzati lobbicsoportok "piaci alkudozása" határozza meg, hogyan változik a jogszabály koncepciója.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!