Hírek

2011.09.28. 05:12

Balsai István „turkálója”

Ha jómagam nem is teszek úgy, mint Mesterházy Attila, aki szolgalelkű karrieristának nevezte Balsai Istvánt, „az elmebaj határát súroló”-nak pedig az általa készített vizsgálati anyagot, tény, hogy az alkotmánybírói poszttal megjutalmazott egykori politikus a nevéhez köthető jelentéssel nem alkotott valami nagyot.

Stanga István

Ha magam nem is mennék annyira messze, mint az MSZP-s Szanyi Tibor, aki az egyik keresekedelmi televízióban a 2006 őszi rendőri túlkapásokról készült, hétfőn nyilvánosságra hozott Balsai-jelentésről azt mondta, a 144 oldalas, Orbán Viktor utasítására megszületett dokumentum nyilvánvalóan „a klerikálfasiszta rezsim” kiépüléséről lenne hivatott elterelni a figyelmet, tény, hogy az egykor igazságügy-miniszterenként, ma alkotmánybíróként tevékenykedő Balsai István neve által fémjelzett anyag kérdések hosszú sorát veti fel. Engem például már maga az is érdekelne, hogy a legkésőbb idén március 15-én lezárt jelentést miért csak most, több mint fél évvel a megszületése után ismerhette meg a nyilvánosság – ha rosszmájú lennék, azt mondanám, még mindig jobb, ha erről beszél az ország, mint Orbánék megszorító csomagjáról –, mindez azonban eltörpül a Balsai és társai által összehozott dolgozatban („vádiratban”?) található következetlenségekhez és a világon semmivel alá nem támasztott feltételezésekhez képest. Hogy  2006 ősze valóban „a Fidesz egyik legsikeresebb és egyben legpuszítóbb mítosza-e” – ahogyan azt Gyurcsány Ferenc egy facebookos jegyzetében állítja –, nem könnyű eldönteni, ám ha a volt miniszterelnök megállapítása igaz, akkor ezt a mítoszt az enyhén szólva is tendenciózus Balsai-jelentés tovább táplálja majd. Tendenciózus, mondom, és akkor még visszafogott vagyok, hiszen az egyik online portál információi szerint a kormányzó párt politikusainak egy része is összeesküvés-elméletek tárházának, cikkekből összeollózott (férc)munkának vagy éppenséggel a szereptévesztés tipikus megnyilvánulásának tartja a Balsai-féle produktumot.  

Nem akarom én most részletesen elemezgetni a finoman fogalmazva is bő lére engedett, ugyanakkor szinte semmiféle új információt sem tartalmazó anyagot, ám tény, hogy az úgy utal Gyurcsány Ferenc, valamint az akkori rendőri vezetők, egyebek mellett a fővárosi kitüntetéseitől a közelmúltban megfosztott volt budapesti rendőrfőkapitány, Gergényi Péter bűnösségére, hogy a rendkívül súlyos vádak mellé valamely okól „elfelejti” odarakni az azokat igazoló bizonyítékokat. No, és ha már a bűnöknél és a bűnösöknél tartunk... Számomra a volt miniszterelnöki megbízott jelentésének nem is a 2006-os történések megítélésében valószínűleg teljesen „pártatlannak” tekinthető Hír tévé bizonyára igen objektív tudósításainak az idézgetése a legviccesebb  pontja, mint inkább azon bűncselekményeknek a felsorolása (szám szerint 14-nek), amelyeket Balsai és segítőtársai megvalósítottnak láttak, és amelyek között – mintha csak egy menő turkálóban lennénk – a veszélyes hulladékok kezelési szabályainak a megszegésétől kezdődően a terrorcselekmény elkövetéséig (ami jelen esetben az emberek szándékos megfélemlítését takarja) az ég világon minden akad. És ha magam nem is teszek úgy, mint Mesterházy Attila, aki szolgalelkű karrieristának nevezte Balsait, „az elmebaj határát súroló”-nak pedig a kérdéses dokumentumot, meggyőződésem, hogy az alkotmánybírói poszttal megjutalmazott egykori politikus ezzel az igen erősen feltupírozott jelentéssel nem alkotott valami nagyot. Ami mellesleg nemhogy Gyurcsányék bíróság elé állításához nem lesz elég, de még csak figyelemelterelésre sem jó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!