Hírek

2011.06.30. 15:38

LMP: változtatni kell az oktatásfinanszírozáson

Az LMP szerint meg kell változtatni az oktatásfinanszírozás rendszerét, hogy a települések ne kényszerüljenek az iskoláik egyházi fenntartásba adására a kiegészítő normatíva érdekében.

MTI

Osztolykán Ágnes, az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának LMP-s alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint "a világi oktatást választók másodrangú állampolgárokká válhatnak" azáltal, hogy kevesebb normatív támogatást kapnak utánuk az iskolafenntartók.
   
A képviselő közleményében arra is kitért: alkotmányellenes helyzet áll elő, ha egy település az egyetlen iskoláját adja át egy egyháznak, hiszen nem érvényesül a világnézetileg semleges oktatás. Hozzátette: országszerte számos konfliktus adódott abból, hogy egyes településvezetők a szülők megosztottsága ellenére is átadják az iskolát.
   
Az LMP által májusban kezdeményezett Nemzeti Iskolamentő Alap rövid távon megoldást nyújtott volna a problémára, hosszú távon azonban az egész oktatásfinanszírozás rendszerét meg kell változtatni, véget vetve az önkormányzati iskolák, a világi oktatást választó szülők, diákok, pedagógusok diszkriminációjának - olvasható a kommünikében. 

Osztálykán Ágnes bírálta, hogy az állam eddig nem tudta, "de most már talán nem is akarja biztosítani a világnézeti semlegességet és lelkiismeretei szabadságot". Álláspontja szerint, ha finanszírozási okokból adják át a helyhatóságok a iskoláikat, akkor súlyosan sérül az önkormányzati autonómia, és nem érvényesül a helyi közösségek akarata.
   
Az LMP szerint további probléma, hogy "az egyházi iskolákra alapesetben nem vonatkozik az úgynevezett 66-os paragrafus, amely a hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségét biztosítja."

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!