Hírek

2011.06.28. 17:31

Eljátszotta a halálát - négy évet kapott

Jogerősen 4 év börtönre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla kedden azt a férfit, aki 10 évvel ezelőtt 250 millió forint értékű életbiztosítást kötött, majd társai segítségével eljátszotta saját halálát.

MTI

A bíróság a férfi volt feleségét csalás és bigámia, vagyis kettős házasság miatt 4 év fogházra ítélte. Az ügy további két szereplője felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A kedden, jogerősen elítélt férfi 2001-ben a családjával és közeli barátaival Görögországba ment nyaralni. Azt megelőzően több biztosítónál kockázati élet- és balesetbiztosítást, továbbá külön utasbiztosítást is kötött, összesen 250 millió forint értékben. Akkori felesége - a másodrendű vádlott - 2001. szeptember 26-án bejelentette a görög hatóságoknak, hogy férje szörfözés közben a vízbe fulladt, s holttestét elnyelte a tenger. 

A nő Magyarországra visszaérkezve értesítette a biztosítótársaságokat; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2003 októberében állapította meg a férfi halálát. Májusban a biztosítók feljelentése alapján nyomozást indítottak, amelyet 2006 júniusában megszüntettek. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2007. június 18-án újra nyomozásba kezdett, mert olyan információkat kapott, hogy a férfi életben van.

A csaló férfit a cseh rendőrök fogták el, és 2007. november 4-én átadták a magyar hatóságoknak. A férfit három nappal később előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanúsított az első kihallgatásán azt mondta, hogy a "baleset" után kiúszott a partra, ott barátja akkori feleségétől - a negyedrendű vádlottól - kapott egy táskát ruhával, pénzzel és útlevéllel. Egy ideig Görögországban maradt, később Olaszországba, majd Csehországba ment.

 A rendőrség társtettesként hallgatta ki a házaspár barátját (harmadrendű vádlott), aki hamis tanúval igazolta a férfi halálát, és a férfi akkori feleségét. Kettős házassággal a nőt azért gyanúsítják, mert bár tudta, hogy a férje nem halt meg, 2005 novemberében újabb házasságot kötött. A két nő ellen okirat-hamisítás miatt is nyomoztak, ám ezt az eljárást a bíróság megszüntette.

A Fővárosi Bíróság egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletét a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla nagyrészt helybenhagyta. A másodrendű vádlott, az egykori feleség ítéletét azonban börtönről fogházra változtatta, s a harmad- és a negyedrendű vádlott felfüggesztett börtönbüntetésének próbaidejét egy-egy évvel csökkentette.

Az elsőrendű vádlottat halmazati büntetésül jogerősen 4 évi börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésül 5 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A másodrendű vádlott halmazati büntetésül 4 évi fogházbüntetést kapott, őt mellékbüntetésül szintén 5 évre eltiltották a közügyektől. A harmadrendű vádlottat másfél év börtönre ítélték, a végrehajtást 2 évre felfüggesztették. A negyedrendű vádlottra 10 hónap börtönt szabtak ki, 1 évi próbaidőre felfüggesztve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!