Hírek

2011.05.30. 18:08

Zajos rendvédelmis tüntetés feljelentésekkel

A rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeik visszaállítását és tisztességes bért követelnek a Tettrekész rendőrszakszervezet (TMRSZ) tüntetésén a Parlamentnél.

Index/MTI

A TMRSZ Kossuth téri demonstrációján mintegy 3-5 ezer ember, rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók, bányászok, katonák és szimpatizánsaik tüntetnek. Az Index beszámolója szerint sípokkal, kereplőkkel felszerelt tüntetők Orbán takarodj! illetve Lázár takarodj! skandálással, valamint a Parlamenthez épületéhez érve Gyertek ki! kiabálással fejezték ki indulataikat.
A tüntetők – a demonstráció forgatókönyve szerint -  egy sátornál feljelenthetik a szerintük jogellenes törvénymódosítás benyújtóit, Lázár Jánost és Balsai Istvánt, a feljelentéseket a TMRSZ a Legfőbb Ügyészséghez továbbítja.



A demonstrációt a Kossuth téri lánckordonon kívül kell megtartani, amint arra a szervezők külön felhívták a figyelmet. Azt is kérték, hogy a résztvevők tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól.

Az Index tudósítója szerint a félig lezárt Belvároson áthaladó békés, de nagyon hangos demonstrációt rengeteg rendőr biztosítja. A demonstrálók a TMRSZ által előre legyártott táblákon kívül nagyrészt piros-fehér-zöld trikolórt és fekete zászlókat lengetnek.

A hétfői már a rendvédelmisek harmadik tüntetése. Kónya Péter, a sztrájkbizottság korábbi vezetője egy hete lemondott a bizottság vezetéséről, helyét Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője vette át, aki szerint a kormánnyal folytatandó csütörtöki egyeztetésig nincs értelme tüntetni, ezért a hétfői TMRSZ-demonstráció elhalasztását javasolta. Szima Judit szerint Árokék a kormány szócsöveivé váltak, a "vezetők hatalmát szolgálják ki", és nem a rendvédelmi munkavállalókat képviselik.
   
A demonstrálók fáklyával állták körül a Parlament épületét. A tüntetők a helyszínen közfelkiáltással megszavazták, hogy egy későbbi időpontban demonstráljanak Orbán Viktor miniszterelnököt lakhelyénél. A szervezők bejelentették: megszervezik a tüntetést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!