Hírek

2011.05.12. 15:56

Ki hibázott Gyöngyöspatán? Beindult a vizsgálóbizottság-állítás

Az LMP azt javasolja, hogy az Országgyűlés hozzon létre vizsgálóbizottságot a Gyöngyöspatán történtekkel összefüggésben. Szerintük a kormánypártok mindent az ellenzékre fognának.

MTI

Az ellenzéki párt kezdeményezése alapján a testület arra keresné a választ, hogy mennyiben teljesítette bűnmegelőzési és közrendvédelmi kötelezettségét a rendőrség a Heves megyei településen március 6. és április 26. között, illetve hogy milyen összefüggés van a településen április 26-án történt erőszakos cselekmények és a megelőző időszak rendőri intézkedései, esetleges mulasztásai között.
Schiffer András frakcióvezető és Dorosz Dávid országgyűlési képviselő csütörtöki közleménye szerint a kormánytöbbség által a gyöngyöspatai helyzet kivizsgálására létrehozni kívánt eseti bizottság egyetlen célja, hogy a felelősséget az ellenzékre kenje.

A fideszes Kocsis Máté két hete jelentette be: pártja tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására. A felálló testületnek egyebek mellett ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák "utaztatásának" körülményeit, választ kell adnia arra, "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", ki és miért keltett pánikot, kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó bűnözők mögött, miből finanszírozzák őket. Hozzátette, azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen szándék vezérli, milyen politikai felelősség terheli az ellenzéki pártok - mint fogalmazott - "jól összehangolt" közreműködését az ország feldúlásában.

Az LMP szerint az a gyanú, hogy a kormánypártok a Gyöngyöspatán kialakult helyzetért kizárólag az ellenzéket akarják hibáztatni, az eseti bizottság létrehozásáról szóló parlamenti vita során igazolódott. A testület ezért nem fog megfelelni annak az alapvető elvárásnak, hogy a Gyöngyöspatán kialakult konfliktus eszkalálódásának okairól képet adjon - írta Schiffer András és Dorosz Dávid.
Rámutattak arra is, hogy a kormányzati többség politikai szándékainak "tollba mondására" alkalmas eseti bizottság felállítása helyett olyan vizsgálóbizottságra van szükség, amely egyenlő számú ellenzéki és kormánypárti képviselőből áll.

Hasonlóan nyilatkoztak korábban a szocialisták; Nyakó István az MTI-nek április végén azt mondta: az MSZP paritásos vizsgálóbizottság felállítását támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!