Hírek

2011.04.19. 15:05

Nemzetegyesítő magyar alaptörvényt vártak

Az Európa Tanács közgyűlése kikérte a Velencei Bizottság véleményét a magyar alkotmányról.

MTI

 Az Európa Tanács közgyűlése kérte az alkotmányos kérdésekben tanácsokkal szolgáló Velencei Bizottság véleményét az új magyar alkotmányról a bizottság köreiből származó keddi értesülés szerint. Május 18-án Budapestre utaznak a Velencei Bizottság szakértői, s júniusban Strasbourgban jelentést terjesztenek a tanács parlamenti közgyűlése elé.

A bizottság, amely tanácsot, segítséget nyújt minden államnak, ha az meg akarja reformálni törvényeit és politikai intézményeit, egy március közepén közzétett állásfoglalásában megemlített "bizonyos aggodalmakat" az alkotmány kidolgozásának folyamatában, amelyben hangsúlyozták az átláthatóság hiányát, a kormánytöbbség és az ellenzék közötti párbeszéd elégtelenségét, a nyilvános viták és az idő hiányát.

Április 14-én Thomas Market, az állandó munkáját Strasbourgban végző bizottság titkára úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egy alkotmánynak "egyesítenie és nem megosztania kell a nemzetet". Másnap az Európai Bizottság azt az óhaját hangoztatta Brüsszelben, hogy az új magyar alkotmány feleljen meg az európai értékeknek.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Bécsben úgy vélekedett, hogy Magyarországnak konzultálnia kell új alkotmányáról a nemzetközi intézményekkel. "

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!