Hírek

2011.03.30. 19:55

Kadhafi erői újra ellentámadásba lendültek

A líbiai kormányerők visszafoglaltak egy stratégiai kikötővárost szerdán.

MTI

A Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták szerda délelőtt Rász-el-Unúfot, a líbiai kőolajexportban is jelentős szerepet játszó, stratégiai fontosságú kikötővárost. Helyszíni jelentések szerint a lázadók ismét visszavonultak a városból az onnan 130 kilométernyire keletre fekvő Brega felé.

A felkelők három napja foglalták vissza a lázadás központja, a keleti Bengázi és a Kadhafi-erők kezén lévő főváros, Tripoli között majdnem félúton fekvő Rász-el-Unúfot a kormányerőktől. Kadhafi serege azonban ismét ellentámadásba lendült, és - a március eleji offenzíva után immár másodszor - kiszorította a városból a lázadókat.


Nagyobb térképre váltás

Elsősorban fegyvereket kért a nemzetközi közösségtől a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa az észak-afrikai ország helyzetével foglalkozó keddi londoni nemzetközi konferencián. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet ugyanaznap kijelentette: nem lehet kizárni, hogy Washington - Kadhafi távozását elősegítendő - felfegyverzi a líbiai felkelőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!