Hírek

2011.03.21. 10:03

Evakuálták a személyzetet Fukusimában

Szürke füstfelhő jelent meg hétfőn a Fukusima-1 atomerőmű 3-as blokkja fölött, evakuálták a személyzetet.

mti, index

Evakuálták a személyzetet hétfőn a földrengés és cunami következtében megrongálódott Fukusima-1 atomerőműből, miután a 3-as reaktorból szürke füst kezdett felszállni - jelentette be a komplexumot működtető Tokyo Electric Power vállalat (Tepco).

A füst mennyisége nem sokkal később csökkent, de a munkásokat nem engedték vissza az épületbe.

Kan Naoto kormányfő röviddel korábban úgy vélekedett a Kyodo hírügynökség jelentése szerint, hogy az erőműben lassanként javul a helyzet, miközben a tűzoltók és a technikusok éjt nappallá téve dolgoznak egy nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében.

Arról is szóltak ugyanakkor hírek, hogy míg a 4-5-6-os blokkokban jelentős előrelépést sikerült elérniük a szakembereknek, az első három reaktor helyzete továbbra is aggasztó. A 3-as blokkban például annyira megemelkedett a nyomás, hogy a japán szakhatóságok azt tervezték, szellőztetnek, azaz gőzt engednek ki a blokkból - ami azonban a sugárzás hirtelen megemelkedésével jár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!