Hírek

2011.01.24. 11:53

Stabilitás: Márciusig marad a pénztári tagság

A Stabilitás Pénztárszövetség elnöke legalább 90 százalékos esélyt ad arra, hogy a diszkriminatív nyugdíjpénztári rendelkezést megsemmisíti az Alkotmánybíróság, és erre hatásköre is van. Bába Julianna szerint az sem gond, ha a döntés csak februárban születik meg.

Mfor

Nincs azzal probléma, ha ez a döntés csak februárban születik meg, ugyanis március elejéig mindenkinek fennmarad a nyugdíjpénztári tagsága, hiába január 31. a határidő. A vagyontranszfer sem tud elkezdődni rögtön másnap, az legkorábban májusban kezdődhet meg. Addig pedig senkit nem ér veszteség. Ha pedig az Ab ezt a nagyon fontos passzust alkotmányellenesnek találja, akkor újra kell tárgyalni az egész kérdést – mondta az Mfornak Bába Julianna.

A Stabilitás elnöke szerint ez pedig egy jó pillanat lenne arra, hogy mindenki félretegye a duzzogását értve ez alatt a kormányzati oldalt és a pénztárakat. Le kell ülni és el kell kezdeni számolni, hogy pontosan miről van szó. Ha a kormánynak két év lélegzetvételnyi időre van szüksége, mert abban bízik, hogy addigra kiforrják magukat a reformok, akkor beszélhetünk kétéves elterelésről és beszélgethetünk arról, hogy ennek majd később négy-öt év múlva mi lesz a kompenzációja – véli Bába.

Mint mondta, el tudják fogadni, hogy a pályakezdők számára ne legyen kötelező a tagság, a pénztárak győzzék meg a pályakezdőket. Azt is el tudja képzelni, hogy december 31-ig aki akar, önkéntes alapon visszaléphessen az állami rendszerbe. A Stabilitás elnöke úgy látja, ez a meccs még nincs lezárva.

Mint arról a Világgazdaság beszámol, nehézségekkel szembesülhetnek a kasszák, ha olyan pénztártag számára kell kiszámolniuk a reálhozamot, aki pénztárat váltott az elmúlt években. A számításhoz ugyanis szükség van minden hónap befizetésére, az adatok egy része pedig csak a korábbi kasszáknál van meg. Ez a probléma csaknem minden harmadik tagot érintheti, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint ugyanis csaknem 900 ezer pénztárváltás volt a kasszák indulása óta. Az elmúlt három évben egyébként a PSZÁF szerint felgyorsult a folyamat, 2008-ban több mint 160 ezren, 2009-ben 220 ezren, tavaly az első három negyedévben több mint 200 ezren lettek hűtlenek korábbi pénztárukhoz.

Mfor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!