Hírek

2011.01.14. 05:00

Megszorításokkal köszöntötték az Újévet a szomszédok

Szlovákiában és Csehországban is széles körű megszorító csomagokat hozott az új év. Az elmúlt évek gazdaságélénkítését fizetik most meg a visegrádi országokban: megszorítások és reformok lépnek életbe

Tar Gábor

Nem véletlen: Magyarország visegrádi partnerei ugyanazzal a kihívással szembesültek. Az elmúlt évek gazdaságösztönző politikája után átfogó deficitcsökkentő intézkedéseket kellett kidolgozniuk az államháztartás helyzetének stabilizálására. Lengyelország sem maradt ki ebből: ők azonban nem a lakosságot közvetlenül érintő azonnali megszorításokkal, hanem az állami kiadások fokozatos, három évre szóló lefaragásával, illetve a magán-nyugdíjpénztári befizetések részleges átirányításával kívánják stabilizálni az államháztartás helyzetét.
Csehországban az év elején hatályba lépett, 35 milliárd korona (385 milliárd forint) értékű takarékossági csomag legnagyobb tételét (21 milliárd korona) az állami szektorban dolgozók bérének 10 százalékos csökkentésétől várja a prágai jobbközép kormány. Miután a munkavállalók jelentős hányada a közszférában dolgozik, elemzők szerint ez a lépés jelentősen visszavetheti a háztartások költekezését, ami a GDP-növekedés lassulását okozhatja.

A közszféra béreinek megtizedelése mellett a kormány jelentős mértékben megkurtította a szociális támogatásokat. A spórolás keretében csökkennek a munkanélküliek járandóságai. Megszűnik az a lehetőség, hogy valaki ideiglenes munka mellett is kapja a munkanélküli-segélyt, ezzel 820 millió koronát spórol meg az állam. Azok pedig, akik maguk mondanak fel munkahelyükön, mostantól jóval kevesebb – nettó bérük 45 százalékát kitevő – segélyt kapnak. Emellett a végkielégítést és a segélyt nem lehet egyszerre igénybe venni. A táppénz összegének csökkentésével pedig 2,3 milliárd koronát takarítanak meg. Emellett az állam az eddigiekhez képest egy héttel később kezdi folyósítani a betegállományban lévők juttatását, így az eddigi kettő helyett az első három hétben a munkaadónak kell biztosítania a segélyt. Az intézkedéssel 1,7 milliárd koronát takarítanak meg a büdzsében. A kisebb fokú rokkantsággal élők juttatásait is megnyirbálja az állam az eddigi havi kétezerről 800 koronára. Mintegy 1,3 milliárd korona megtakarítást jelent az, hogy a január 1-jétől csupán az első gyerek születése után járó támogatást csak a legszegényebb családok kapják meg, amelyek jövedelme alacsonyabb, mint a létminimum 2,4-szerese.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!