Hírek

2011.01.20. 07:15

Állami hátszelet ígér a kormány

A válság alatt is fennmaradt a magyar vállalkozások érdeklődése a romániai befektetések iránt

N. Vadász Zsuzsa

Az eddiginél komolyabb állami hátszelet ígér a kormányzat azoknak a magyar vállalkozásoknak/vállalkozóknak, amelyek/akik a Kárpát-medencei régióban szándékoznak beruházni, kereskedni, egyáltalán üzleti tevékenységet folytatni. Többek között ez derült ki a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) gazdasági és önkormányzati szakbizottságának a héten Budapesten tartott ülésén, amelyen egyetértés volt abban: az legyen a cél, hogy a tőke-, a kereskedelmi és a termelési forgalom minél nagyobb mértékben maradjon a Kárpát-medencén belül. Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár az ülés kapcsán egyebek közt arról beszélt, hogy az Új Széchenyi-tervnek a Kárpát-medencei határokon átnyúló gazdasági együttműködés, valamint a közlekedés fejlesztése nagyon komoly részét képezi. Mindenesetre a készülő magyar külgazdasági stratégiához a határon túli magyar szervezetek véleményét is kikérik. A gazdasági összefogásnak egy egységes Kárpát-medencei gazdasági övezet koncepcióján kell alapulnia – közölte, emlékeztetve: a térségnek nagyobb gazdasági integrációra van szüksége, hogy kellő erőt, innovációt tudjon felmutatni.

Mindez egybevág az üzleti körök véleményével és törekvéseivel – reagált lapunknak Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Kárpátia Magyar–Román Kereskedelmi és Iparkamara (KMRKIK) alapító elnöke. Hozzátette: régóta sürgetik a hazai vállalkozások külföldi – ezen belül kiemelten a Kárpát-medencei, illetve romániai – befektetéseinek erőteljesebb támogatását. Már csak azért is, mert az lenne az egészséges, ha az FDI-mérleg is nagyjából egyensúlyban lenne, ugyanis a külföldi befektetések hozamai osztalékbehozatalt eredményeznek, s ezzel is javítják a mérleget. Örvendetesnek mondta egyébként az elnök, hogy a magyar tőkebefektetések tavaly sem csökkentek Romániában. A magyar vállalatok továbbra is erősen kihasználják a meglévő lehetőségeket – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!