Hírek

2010.11.05. 07:54

Nem lesz vizitdíj, vége a volumenkorlátnak

A Világgazdaság konferenciáján mutatták be az ellátás jövőjét meghatározó Semmelweis-terv vitairatát. Nem lesz újra vizitdíj, felszámolják a hadi gazdálkodást idéző teljesítményvolumen-korlátot, az alapellátásról már ebben a hónapban lehet program, az egészségügyi salátatörvényt még az idén elfogadják.

Világgazdaság Online

A kormány kiemelt támogatását és az egészségügy stabilizálását ígérte szakmai hallgatóságának a Világgazdaság XXI. szakkonferenciáján Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Bejelentették többek között, hogy nem lesz vizitdíj a népszavazási moratórium lejárta után, felszámolják a teljesítményvolumen-korlátot, fejlesztik a háziorvosi, alap- és progresszív szakellátást. Miközben az egészségügyért felelős államtitkár kizárta a társadalombiztosítás privatizációját, markáns állami szerepvállalást ígért a szektorban, s rögtön be is jelentette: első lépésként több önkormányzattal megkezdték a tárgyalásokat az általuk nehezen fenntartott kórházak állami átvételéről.

A lakosság siralmas egészségi állapotban van, a demográfiai mélypont is új humánpolitikát követel – érvelt a változások mellett a miniszter. Az egészségügy jövőjét meghatározó Semmelweis-terv vitairatának bemutatója kapcsán az államtitkár fontosnak minősítette a betegutak optimalizálását, mert mint mondta, „a legnagyobb tartalék ebben a rendszerben rejlik”. Úgy vélekedett, hogy még tart a „túlélés fél éve”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!