Hírek

2010.11.14. 09:39

Melegrekord Csehországban

Csehországba is beszökött a tavasz: három évszázados hőségrekord dőlt meg szombaton, az ország területének nagyobb részén a levegő hőmérséklete meghaladta a húsz Celsius-fokot. Prága központjában a hőmérő higanyszála 21 fok fölé kúszott.

mti

A meteorológusok azt mondják, hogy abszolút rekord született. A meteorológiai feljegyzések majd 300 éves történelmében még soha nem fordult elő, hogy november 13-án ilyen magas hőmérsékletet mértek volna. Prágai tudósok, klímaszakértők azt mondják, hogy a hőmérséklet hirtelen változásaival összefüggő, egyre gyakoribbá váló anomáliák az éghajlatváltozás folyamatának felgyorsulásáról tanúskodnak. Az előrejelzések szerint a tél várhatóan csak december második felében köszönt be.

Cseh szakértők arra is rámutattak, hogy elcsúsztak az évszakok. Így például a tél ténylegesen januárban kezdődik, és április elején fejeződik be. Csehországban az utóbbi években márciusban voltak a legerősebbek a havazások.

Magyarország is marad még a rendkívül enyhe idő: holnap szinte zavartalan napsütésre számíthatunk. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3, 10 fok között alakul, napközben 16, 21 fok lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!