Hírek

2010.11.04. 14:50

Itt a fűtési balesetek szezonja

Kevesen ellenőriztetik a PB-palackokról üzemeltett készülékeket a Prímagáz tapasztalatai szerint.

Világgazdaság Online

Az, hogy a vezetékes földgázról működő kazánokat, konvektorokat egy-két évente szakemberrel kell ellenőriztetni, már mindenki számára ismert. A szakértők nem értik, hogy a PB-gázpalackról működtetett eszközöket miért nem ugyanígy ellenőrizteti a lakosság. A törvény 5 évben szabja meg a gázkészülékek ellenőrzésének ritmusát, a gázszolgáltatók és készülékgyártók azonban az évenkénti, vagy legfeljebb kétévenkénti ellenőrzést javasolják − mondta el a legnagyobb hazai PB-gázforgalmazó Prímagáz Hungária Zrt. üzemeltetési igazgatója.



Kirilly Tamás azonban nem tudta megmondani az okát, a felhasználók jelentős részénél miért nem egyértelmű, hogy a palackos gázról működő készülékeket ugyanolyan ciklusonként kell átvizsgáltatni, mint a földgázzal működtetetteket. A gyártók nem készítenek külön „palackos” gázkazánt, vagy konvektort, a PB-üzemhez mindössze a fúvókákat kell kicserélni, amit többnyire a gyártó a vásárláskor mellékel. Tehát nem kétféle készülékről van szó, és a PB-gáz esetleg nem megfelelően távozó égésterméke vagy szivárgása éppolyan veszélyes, mint a vezetékes gázé. Egy néhány ezer forintos vizsgálatról van szó, ami bár sokaknak jelentős kiadás, létfontosságú lehet. Ha egy készülék 2-3 évnél régebbi és szakember még nem vizsgálta át, akkor haladéktalanul nézessük meg − figyelmeztet a szakértő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!